Iraanse muzikanten verzetten zich tegen kledingsvoorschriften

Iraanse muzikanten hebben een videoclip gemaakt waarin ze kritiek geven op de kledingsvoorschriften van het Iraanse regime. Ze vragen de overheid de jeugd met rust te laten.
De video “Geen leugens meer” start met een uitspraak van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad, waarin hij zich afvraagt of zijn regering niets beters te doen heeft dan jonge mensen te zeggen wat ze moeten dragen: “Is de kleding die meisjes dragen nu het grote probleem van het land?” De uitspraak van Ahmadinejad deed veel stof opwaaien bij religieuze hardliners, en de politie in Teheran besliste in april 2007 zelf strenge controles in te voeren op overtredingen van de islamitische kledingsvoorschriften.
Na de uitspraak van Ahmadinejad volgen beelden van politieagenten die Iraniërs waarschuwen of arresteren. Vooral vrouwen die make-up of korte rokjes dragen en jonge mannen die een westerse haarsnit hebben, zijn kop van jut. “Dit is geen tijdperk waarin je ons nog moet zeggen wat de waarden en normen zijn in Iran”, zingt de vrouwelijke Iraanse undergroundmuzikant Mahour in het nummer.
Aan de nieuwssite Radio Free Europe zegt Keyvan Hosseini, die de Iraanse undergroundcultuur bestudeerde, dat het nummer de groeiende bezorgdheid over de politiecontroles weerspiegelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.