Iraanse steniging uitgesteld onder internationaal protest

De 43-jarige Mokarrameh Ebrahimi en de vader van haar 11-jarig buitenechtelijk kind zijn voorlopig ontsnapt aan de steniging die donderdag (vandaag) had moeten plaatsvinden op een plein Takestan, een stad in de Iraanse provincie Ghazvin. De executie werd uitgesteld na protest van de Verenigde Naties en een internationale mobilisering door mensenrechtenorganisaties.
Ebrahimi en de vader van haar kind werden elf jaar geleden al veroordeeld tot de dood door steniging. Hun enige misdaad is dat ze een kind op de wereld hebben gezet zonder met elkaar getrouwd te zijn.
VN-woordvoerder Farhan Haq herinnerde er woensdag aan dat Iran het Internationale Verdrag over Politieke en Burgerlijke Rechten heeft ondertekend. Daarin staat onder meer dat de doodstraf enkel mag worden uitgesproken voor de zwaarste misdaden. “In de hele wereld wordt daaronder verstaan: misdaden waarbij iemand van het leven wordt beroofd.” Een buitenechtelijk kind op de wereld zetten beantwoordt niet aan die criteria, zei Haq.
“De Iraanse overheid staat op het punt een moeder en een vader op de meest wrede manier te vermoorden”, zegt Joe Stork, vice-directeur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Nochtans kondigde ayatollah Mahmud Hashemi Shahrudi, het hoofd van de Iraanse justitie, in december 2002 een verbod op steniging af. Volgens HRW vindt steniging nog altijd plaats in Iran en wordt de straf vooral toegepast op vrouwen.
Mensenrechtenorganisaties zijn dan ook gestart met een “Stop Stoning Forever Campaign”, om de Iraanse politiek onder druk te zetten het verbod op steniging te doen naleven. Een petitie op het internet noemt steniging “zo’n onmenselijke brutaliteit dat zelfs de leden van de regering er beschaamd over zijn en publiekelijk ontkennen dat het in Iran nog gebeurt”.
De petitie geeft ook een voorbeeld van een steniging waarbij het Iraanse overheid de andere kant opkeek: die van een vrouw en een man, Mahboubeh M. en Abbas H., in mei 2006 in de stad Mashhad. Nog voor hun terechtstelling werden de twee al behandeld alsof ze dood waren. Overeenkomstig de traditie werden hun lichamen gewassen alsof het om lijken ging en in een kaftan of wit doek gewikkeld. Mahboubeh werd vervolgens tot aan haar schouders ingegraven, Abbas tot aan zijn middel.
De omstanders hebben de twee vervolgens zoals de wet voorschrijft langzaam gedood door hen met stenen te bekogelen. Over het gebeuren zwegen de  media in alle talen, aldus de petitie. Volgens de mensenrechtenorganisaties zijn in Iran momenteel negen vrouwen en twee mannen veroordeeld tot de dood door steniging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.