Iraanse verkiezingskoorts bereikt hoogtepunt

Aanhangers van de huidige president Ahmadinejad botsten maandag met honderdduizenden aanhangers van rivaal Mousavi in de straten van de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran bereidt zich voor op de presidentsverkiezingen van komende vrijdag.
Supporters van de hervormingsgezinde kandidaat Mir Hossein Mousavi hebben maandag een mensenketting gevormd in de hoofdstad Teheran. Mousavi, ex-eerste minister, is de grote rivaal van de huidige conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad en laat een golf van opwinding door Iran waaien met zijn hervormingsstroming.
De ketting vulde de 18 kilometer lange weg ‘Vali Asr’ die van noord naar zuid door de hoofdstad loopt en kleurde deze helemaal groen, de tint van de campagne. Al Jazeera nieuwsanker Teymoor Nabili meldde dat “180.000 mensen alle straten hadden geblokkeerd”. Mousavi sprak de manifestanten toe: “We zijn hier samengekomen omdat mensen de leugens die hen verteld worden, moe zijn. Onze levende ketting is een symbolische verwerping van die leugens”.

Iran gedoemd?


Het kwam tot een botsing tussen de mensenketting en supporters van Ahmadinejad die verzamelden aan de ‘Imam Ruhollah Khomeini Moskee’, genoemd naar de vorige Iraanse Ayatollah. De twee politieke kampen botsen ook qua ideeën over hoe het land bestuurd moet worden en “denken elk dat het land en het islamitische systeem gedoemd zal zijn als de tegenpartij wint”, schrijft een plaatselijke correspondent van NRC Handelsblad in Teheran.
Ahmadinejad bestempelde zijn hervormingsgezinde tegenstander eerder als “een pion van de corrupte elite die buigt voor westerse druk”. Mousavi omschreef de president als een man die Iran richting dictatuur stuurt, meldt NRC.

“Ahmadini bye-bye”


Ahmadinejad staat vrijdag alleen voor een grote uitdaging. Hij zonderde zich door zijn antiwesterse houding namelijk af van de twee hervormers Mousavi en Mehdi Karroubi, een geestelijke liberaal, en vervreemde zelfs van zijn medeconservatieven. De huidige president moet bovendien veel kritiek slikken.
Tijdens de rally in Teheran betichtte Mousavi Ahmadinejad voor leugens waarop de menigte scandeerde: “Ahmadini bye-bye” en “Mousavi zal winnen”. Ook Karroubi verwees naar de onbetrouwbaarheid van de huidige president: “Liegen is de ergste zonde voor de Islam”, tierde hij in één van de zes scherpe televisiedebatten die de presidentsverkiezingen voorafgaan.
De aanhangers van Ahmadinejad verdedigden hun held en spuugden rivaal Mousavi op hun beurt uit voor ‘leugenaar’. Ze bekritiseerden ook Akbar Hashemi Rafsanjani, een vroegere reformistische president die de campagne van Mousavi nu steunt. “Hashemi en zijn zonen zijn plunderaars die publiek geld gestolen hebben”, riepen ze.

Underdog Mousavi wil tweede ronde


Hoewel Mousavi nog steeds ‘de underdog’ is, kan hij al in zijn opzet slagen als Ahmadinejad geen meerderheid van de stemmen haalt. Als Mousavi samen met Karroubi en de conservatieve militaire veteraan Mohsen Rezai 50 procent van de stemmen binnenhaalt, vindt er 19 juni een herstemming plaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.