Irak domineerde VS-televisienieuws in 2006

De oorlog in Irak domineerde in 2006 voor het vierde jaar op rij het buitenlandse nieuws op de drie grote Amerikaanse televisiezenders. De uitvoerige berichtgeving over de oorlog tegen de terreur gaat ten koste van ander belangrijk wereldnieuws, zoals de opwarming van de aarde of de economische opkomst van China. De cijfers komen uit het jaarlijkse Tyndall Report.
In 2006 ging 15 procent van de 14.512 minuten buitenlandnieuws op de televisiezenders ABC, CBS en NBC over de oorlog in Irak. In de top 20 van grootste nieuwsverhalen staan vier onderwerpen uit Irak. Het populairste zijn reportages over de Amerikaanse troepen, goed voor meer dan de helft van de zendtijd over Irak. De andere Irakverhalen zijn de toename van het geweld tussen soennieten en sjiieten, aanvallen op journalisten en het lot van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein.

Het tweedegrootste buitenlandse nieuwsitem in 2006 was de oorlog tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Op de derde plaats kwamen de “binnenlandse” verhalen over de oorlog tegen de terreur, zoals de omstreden ondervragingstechnieken van terroristenverdachten of het rapport van de commissie-Baker over de te volgen strategie in Irak.

Ander buitenlands nieuws moest het met heel wat minder zendtijd stellen. De drie televisiezenders besteedden 162 minuten aan de rakettencrisis in Noord-Korea, 131 minuten aan de nucleaire ambities van Iran, 121 minuten aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen en 83 minuten aan de heropstanding van de Taliban in Afghanistan.

“Het buitenlandse nieuws wordt exclusief waargenomen door het prisma van oorlog en terrorisme”, zegt Andrew Tyndall, de auteur van het rapport. “Het was al geweld dat de klok sloeg”. Uit peilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen zich informeert langs de televisie, eerder dan uit kranten, tijdschriften of via de radio.

Opmerkelijk is ook dat slechts 15 procent van het nieuws over Irak niet afkomstig was uit Washington, maar van ergens buiten de Verenigde Staten. “Nieuws uit Washington komt vrijwel zeker uit officiële bronnen”, zegt professor William Dorman van de Universiteit van Californië in Sacramento, “Dat verklaart waarom de grote mediahuizen er zo lang hebben over gedaan voor ze het conflict in Irak een burgeroorlog gingen noemen”.

De dominantie van nieuw over Irak ten koste van nieuwsverhalen over klimaatverandering of de opkomst van China als wereldmacht bevestigt het mantra dat VS-president Georg Bush met nieuwjaarsdag nog eens herhaalde. “De uitdaging van deze tijd is het verslaan van terroristen en extremisten”, verklaarde Bush.

“Nieuwsverhalen moeten over de ‘clash tussen de beschavingen’ gaan om te worden opgepikt”, analyseert Jim Naureckas van de in New York gebaseerde organisatie voor Eerlijke en Accurate Berichtgeving. “Het is een beetje als tijdens de Koude Oorlog, toen het nieuw werd waargenomen vanuit het perspectief van de krachtmeting tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie”, zegt Naureckas, “Verhalen die niet in het stramien passen, zoals de drie miljoen aidsdoden in 2006, vallen daarbuiten”.

Azië en Latijns-Amerika waren de grote afwezigen in de Amerikaanse nieuwsberichten van het afgelopen jaar. Het nieuw uit Afrika ging vooral over de genocide in Darfur (59 minuten). De stijging van de belangstelling voor Darfur is volgens Tyndall vooral toe te schrijven aan het bezoek dat beroemdheden als George Clooney en Bono brachten aan de streek. Vice-president Al Gore zorgde er met zijn documentaire “An Inconvenient Truth” vrijwel op zijn eentje voor dat 47 minuten van de buitenlandberichtgeving over klimaatverandering ging. IPS MDG8 (MC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.