Irak na vijf jaar oorlog

Donderdag 20 maart is het vijf jaar geleden dat de Verenigde Staten en haar bondgenoten de oorlog tegen Irak inzetten. Sindsdien is Irak ondergedompeld in chaos en geweld, meer dan een miljoen Irakezen vluchtten naar ondermeer buurlanden Syrië en Jordanië. Wereldwijd vonden acties plaats om de start van de oorlog te herdenken.
Irakveteranen getuigden tijdens het seminarie ‘Winter Soldier’ over het gemak waarmee Amerikaanse soldaten in Irak op burgers schieten: ‘Als een burger een zak of een schop droeg, mochten we hem neerschieten. Tegen onze derde diensttijd hadden we schoppen mee in onze Hummer, die we bij gedode burgers konden achterlaten. Dan leek het alsof ze een bom aan het ingraven waren.’
‘In het begin zei mijn commandant: ‘Dood diegenen die je moet doden, en red diegenen die je moet redden’’, getuigt marinier Jason Wayne Lemue (VIDEO). ‘Daarna veranderden de regels en mochten we schieten als iemand een schop droeg, op het dak stond te telefoneren of na de avondklok nog buiten was.’
De berichtgeving in de traditionele media is volgens de veteraan John Michael Turner (VIDEO) niet erg realistisch. ‘Telkens we het gezelschap kregen van een ‘embedded reporter’, veranderden we helemaal van aanpak’, zegt Turner. ‘We deden alles volgens het boekje en hielden ons erg rustig.’

Al-Qaida


Op 11 september 2007 maakten Amerikaanse soldaten in Irak met de ‘Sinjar Records’ een schat aan informatie buit over de aantrekkingskracht die al-Qaida blijft uitoefenen op jonge moslims en over haar afhankelijkheid van Syrische smokkelnetwerken. De lijst bevatte zevenhonderd fiches met persoonlijke details van jonge reukruten die al-Qaida binnensmokkelde.
Sinds 2007 ligt al-Qaida in Irak chronisch overhoop met seculiere soennitische nationalisten, die geen boodschap hebben aan de zendingsdrang van al-Qaida. Abu Umar al-Baghdadi verklaarde op 4 december 2007 aan het hoofd te staan van een overwegend Iraakse organisatie met niet meer dan 200 buitenlandse strijders. De rekrutenbestanden van Sinjar maken duidelijk dat de buitenlandse invloed veel groter is.
‘De bestanden van Sinjar maken duidelijk wat voor al-Qaida de fundamentele strategische uitdaging is in Irak: ze moeten de ideologische eisen van hun globale aanhang verzoenen met de praktische beslommeringen van relatief seculiere Irakezen’, stelt een rapport van het Amerikaanse leger.

Vluchtelingen


Amnesty International Vlaanderen en Vluchtenlingenwerk Vlaanderen voerden actie in de stations van Brussel, Leuven en Antwerpen om de problematiek van de Iraakse vluchtelingen aankaarten. ‘Het is niet onze bedoeling vijf jaar oorlog te herdenken, maar we willen wel aandacht vragen voor de honderdduizenden Iraakse vluchtelingen die het land verlaten door het aanslepende geweld. We ijveren ervoor dat België een aantal van deze vluchtelingen opneemt’, zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen.
Jordanië heeft inmiddels de grenzen voor Iraakse vluchtelingen gesloten. Hierdoor moeten ze onderdak zoeken in andere landen. In Europa heeft Zweden inmiddels meer dan 18.000 Irakese vluchtelingen opgevangen, dit is het hoogste cijfer van alle Europese landen. België zou volgens Amnesty en Vluchtelingennetwerk een 500-tal Irakezen moeten opvangen.

Kunstenaars herdenken inval


Deze week bieden Het beschrijf in literatuurhuis Passa Porta, Vooruit in Gent, Monty in Antwerpen en Cinema Nova in Brussel een podium aan denkers, theatermakers, dansers, schrijvers, cineasten, muzikanten en fotografen.
Enkele auteurs zullen ook, samen met Vredesactie, op 22 maart een literaire wandeling rond het NAVO-hoofdkwartier in Evere organiseren. Het gaat ondermeer om Erik Vlaminck, Elvis Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Geertrui Daem. Dat initiatief sluit aan bij de campagne NATO GAME OVER van Vredesactie.

Oorlogstransporten


Vredesactie vraagt de Belgische regering de NAVO-akkoorden, die oorlogstransporten via de haven van Antwerpen mogelijk maken, op te zeggen. Momenteel rijden weer treinen naar Antwerpen voor de verplaatsing van één van de grote pantsereenheden, de 2nd Brigade, 1st Armored Division, vanuit Duitsland naar Irak. Vredesactie wil ook dat er een einde komt aan de militaire structuren die dit mogelijk maken en organiseert daarom op 22 maart de internatioanle actie NATO GAME OVER.

Chemische bombardementen herdacht
Eerder deze week hebben duizenden Koerden de chemische bombardementen op Halabja op 16 maart 1988 herdacht. Minstens 5.000 inwoners kwamen daarbij om het leven. De Iraakse leider Saddam Hoessein wilde de Koerden een lesje leren omdat ze tijdens de acht jaar durende oorlog tussen Irak en Iran de kant van de Iraanse vijand hadden gekozen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.