Irak onderzoekt gsm-filmpje ophanging Saddam

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft een onderzoek bevolen naar de videobeelden van de ophanging van Saddam Hoessein. Een dag na de executie circuleerden beelden van de ophanging op internet die gemaakt waren met een mobiele telefoon.
De Iraakse overheid had een dag ervoor een kort videofragment verspreid van de beul die de strop legt rond Saddam Hoesseins nek. Wellicht heeft één van de bewakers of één van de twintig officiële observatoren een gsm binnengesmokkeld en daarmee de andere beelden geschoten tijdens de executie.

De video toont ondermeer hoe één van de aanwezigen “Ga naar de hel” roept, net voordat de voormalige leider van Irak wordt opgehangen. Anderen roepen de naam van één van Hoesseins vijanden: Moqtada. Moqtada al-Sadr is de sjiietenleider wiens vader en oom vermoord werden onder het regime van Hoessein. Op de video is ten slotte te zien hoe het luik onder Hoessein wegklapt.

De beelden hebben kwaad bloed gezet bij de Soennieten in Irak. In een gevangenis in Mosul moest de politie tussenbeide komen toen de gevangenen het nieuws over de ophanging van Hoessein en de beledigingen hoorden. Zeven bewakers en drie gevangen raakten daarbij gewond. Raghd Hoessein, een dochter van Saddam, heeft kort mee gestapt in een protestmars in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Een dag nadat beelden van feestende sjiieten in Irak de ronde deden kwamen aanhangers van Saddam Hoessein op straat in ondermeer Bagdad, Tikrit en Samarra. Ze protesteerden tegen zijn ophanging en zweerden revanche. In Saddams geboortestad Tikrit hebben rouwenden een schaap geslacht als offer aan hun voormalige leider.

De rechter die het proces tegen Saddam Hoessein leidde, Rizgar Mohammed Amin, zegt dat de uitvoering van de executie tijdens het islamitische offerfeest illegaal is. Amin werd begin vorig jaar afgezet als voorzitter van de rechtbank omdat hij te mild zou geweest zijn voor Hoessein. Een artikel uit de Iraakse strafwet van 1971 zou het uitvoeren van vonnissen verbieden tijdens officiële vakanties en religieuze festiviteiten. Ook Amnesty International betreurt de uitvoering van het doodsvonnis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.