Irak publiceert eerste vogelgids

In Irak hoor je voorlopig vooral kogels fluiten, maar wie het geluid van de 387 soorten vogels in land uit elkaar wil houden, kan zich nu verdiepen in de eerste Iraakse vogelgids.
De rijk geïllustreerde gids is gebaseerd op drie jaar veldwerk van Iraakse en Jordaanse biologen en vogelaars. Het boek is in het Arabisch gepubliceerd.
Hebben Irakezen niets anders aan hun hoofd? “Het werk heeft de grenzen geopend voor Iraakse wetenschappers”, zegt Azzam Alwash, de directeur van de milieuorganisatie Natuur Irak. “Ze hebben hun kennis over natuurbeheer en biodiversiteit kunnen bijspijkeren.” Volgens zijn collega Ali Douabul is de gids een mijlpaal voor de “groeiende beweging voor natuurbescherming” in het land.
Irak heeft de voorbije twintig jaar veel van zijn natuurrijkdom verloren. Het grootste drama was de drooglegging van de moerassen rond de benedenloop van de Tigris en de Eufraat. Zowat 90 procent van de ooit 9.000 vierkante kilometer grote vogelbiotoop ging daardoor verloren.
Sinds 2003 is meer dan de helft van het gebied weer onder water gezet. Daardoor keren ook de vogels massaal terug. Er leven vogels die nergens anders ter wereld voorkomen en het gebied is ook een belangrijke rustplaats voor Europese trekvogels.
De Iraakse biologen hopen dat de Irakezen het vogelbestand beter zullen respecteren naarmate ze de gevederde bewoners van moerassen en woestijnen beter leren kennen. Op het Iraakse platteland wordt veel op vogels gejaagd.
Het geld voor het project kwam van de Canadese Ontwikkelingssamenwerking, de Wereldbank en de Ornithologische Vereniging van het Midden-Oosten. Het boek zal in de scholen worden gebruikt en er komt ook een versie voor kinderen. MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift