Irak van kwaad naar erger

Alleen een totale burgeroorlog waarbij iedereen het tegen iedereen opneemt, zou nog erger zijn. Zo beoordeelt de Iraakse analist Bilal A. Wahab, een politicoloog uit Arbil, de situatie in zijn land.
De ‘surge-strategie’, de poging van het Amerikaanse leger om met extra troepen het geweld in Bagdad in te dammen, heeft de voorbije vier maanden niet veel opgeleverd. In de hoofdstad is de dodentol gedaald, maar het geweld heeft zich gewoon verplaatst. In de naburige provincies vallen almaar meer slachtoffers.


De cijfers van de Iraq Body Count, een organisatie die sinds de Amerikaanse invasie van 2003 bijhoudt hoeveel burgerdoden er onder het geweld in Irak vallen, spreken boekdelen. In januari, de maand voordat het nieuwe veiligheidsplan voor Bagdad in werking trad, eiste de oorlog in Irak 2.800 slachtoffers. In februari daalde dat aantal maar lichtjes, tot 2.720. En ook nu is er nog geen beterschap. Tijdens de eerste 27 dagen van deze maand zijn er in Irak ongeveer 2.500 mensen gewelddadig om het leven gekomen. Maandag (28 mei) kostte een bomauto in Bagdad aan nog eens minstens 20 mensen het leven.


Ook de Amerikaanse verliezen blijven hoog. In mei stierven in Irak 112 Amerikaans soldaten. Dat is het hoogste aantal sinds december 2006, toen het Amerikaanse leger 113 manschappen zag sneuvelen.


Irak is een krabbenmand. In het centrum van het land nemen sjiitische en soennitische milities het tegen elkaar op. Burgers worden daarbij niet ontzien. In de noordelijke gebieden met een gemengde bevolking staan Arabieren en Koerden met getrokken messen tegenover elkaar. In het westen bestrijden soennitische stammen het terreurnetwerk van Al-Qaeda. En in het zuiden proberen rivaliserende sjiitische bewegingen de controle te verwerven over olierijke streken als Basra. Daarbovenop is er dan nog eens de opstand tegen de Iraakse regering en de buitenlandse troepen, die uitgaat van uiteenlopende groepen strijders.


Wahab, de politicoloog uit Arbil, heeft geen goed woord over voor de nieuwe aanpak van het geweld. Volgens hem gaat die te veel uit van militaire acties terwijl politieke en economische initiatieven ontbreken. Dat onevenwicht ondermijnt het vertrouwen van de Irakezen in de overheid nog verder.


Wahab onderschijft de analyse van de prestigieuze Britse denktank Chatham House. Die stelde twee weken geleden dat Irak een “mislukking” is “op de rand van de ineenstorting en fragmentatie.” Volgens de experts van Chatham House is er niet één oorlog aan de gang in Irak, maar “verscheidene burgeroorlogen en opstanden” die zich parallel afspelen.   


“Onder de huidige omstandigheden hebben stammen, geloofsgroepen en politieke partijen meer te bieden dan de overheid”, analyseert Wahab. “Deze groepen zijn alternatieve bronnen van inkomen en bescherming geworden. Er groeien uiteenlopende patronagenetwerken in Irak, en zij worden de belangrijkste destabiliserende factor van de toekomst.” Gedreven door de massale werkloosheid - volgens schattingen zitten zes op tien volwassen Irakezen zonder baan - sluiten zich steeds meer mensen aan bij allerlei bewegingen en milities.


De welig tierende corruptie in de overheidsinstellingen maakt de kloof tussen de overheid en de Iraakse burgers nog breder. Dat de beleidsmakers er niet in slagen de nutsvoorzieningen weer op een aanvaardbaar peil te brengen en de economie draaiend te krijgen, vermindert het wantrouwen ook niet.  


De regering moet grondig worden herschikt om een krachtdadiger beleid mogelijk te maken, vindt Mawlud Murad, een hooggeplaatste stafmedewerker van de Islamitische Partij van Koerdistan. Zijn partij is met vijf zetels vertegenwoordigd in het Iraakse parlement. “Zolang de huidige regering aan de macht blijft en er geen verandering komt in de veiligheidssituatie in het land en de verhoudingen tussen de regio’s, zal het niet beter gaan met Irak,” denkt Murad.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.