Irakese vluchtelingen blijven in de kou staan

De inspanningen van de internationale gemeenschap voor de opvang en begeleiding van meer dan 4 miljoen Irakese vluchtelingen volstaan niet. Dat meldt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.
Buurlanden Syrië en Jordanië kunnen de vluchtelingenstroom niet meer verwerken en sluiten bijgevolg hun grenzen voor de thuisloze Irakezen. Hierdoor komen belangrijke vluchtroutes in gevaar en dreigt een verscherpte humanitaire crisis zowel in Irak als in de landen die de vluchtelingen opvangen.
Sinds de inval van de Amerikanen in Irak in 2003 nam het geweld toe en ontvluchten naar schatting 2000 burgers per dag hun huizen op zoek naar een veiliger onderkomen. Het nieuwe rapport van Amnesty International ‘Millions in flight: the Iraqi refugee crisis’ spreekt over meer dan 4 miljoen vluchtelingen, waarvan er momenteel bijna 2 miljoen verblijven in buurlanden Syrië en Jordanië. De overige 2,2 miljoen bevinden zich nog steeds in Irak. 

Internationale gemeenschap faalt


Het rapport uit scherpe kritiek op de povere inspanningen van de internationale gemeenschap om de vluchtelingencrisis op te vangen en landen als Syrië en Jordanië bij te staan in hun moeilijke taak.
“De schrijnende situatie van de Irakezen wordt door de internationale gemeenschap grotendeels genegeerd”, zegt Malcolm Smart van Amnesty International. “Een uitbreidende humanitaire crisis en nog meer politieke instabiliteit in de regio liggen op de loer als de internationale gemeenschap niet snel zijn verantwoordelijkheid opneemt in de bescherming en de huisvesting van de Irakese vluchtelingen”.
Vooral de landen die deelnamen aan de Amerikaanse invasie in Irak, nu ruim vier jaar geleden, krijgen scherpe kritiek. Ze hebben de plicht zich harder in te spannen voor het verstrekken van financiële en technische hulp om de gezondheidszorg, huisvesting, tewerkstelling en de scholing van Irakezen in Syrië en Jordanië te waarbogen. En ook de steun aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en aan nationale en internationale humanitaire organisaties moet worden opgetrokken.

Open grenzen


Daarnaast roept Amnesty International Syrië en Jordanië op om hun grenzen open te houden voor de vluchtelingen en hen de bescherming te bieden die ze nodig hebben. De nieuwe verscherpte controles aan de Syrische en Jordaanse grensposten brengen de veiligheid van duizenden Irakezen in gevaar en dreigen op een humanitaire catastrofe uit te draaien. Het is nu aan de internationale gemeenschap om beide landen hiermee te helpen en om mee de veiligheid van de Irakezen te waarborgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.