Irakezen identificeren zich met Libanezen

De gesprekstoon in de straten van Bagdad is er een van verbondenheid met de Libanezen. Veel Irakezen zien gelijkenissen tussen de situatie van de Libanese burgers en hun eigen positie drie jaar geleden. Dat heeft al geleid tot enkele grote betogingen tegen de Israëlische aanvallen.
“We weten maar al te goed dat Amerikaanse politici Israël steunen en hen nieuwe bommen stuurden om Libanon aan te vallen. Tegelijk sturen ze hulp naar Libanon, zoals voedsel en water. Ze deden destijds ook in Afghanistan en Irak. Maar we willen hun hulp niet. We willen dat ze weggaan uit ons land en uit het hele Midden-Oosten”, zegt Abu Muhammed. Hij was een belangrijk lid van de Iraakse inlichtingendienst onder Saddam Hoessein.

“Ik haat de Amerikaanse politici omdat ze Irak bezetten en ik haat ze nog meer omdat ze Israël hielpen om Libanon te bombarderen”, zegt ook Uday Adel, een inwoner van Bagdad. “Ik voel me beschaamd over de Arabische politici die Bush om hulp vroegen om de oorlog tegen Libanon te stoppen.”

Gevraagd naar zijn gevoelens over de Israëlische burgers die gedood of gewond werden door raketten van de Hezbollah, zegt Adel dat hij zich verzet tegen het doden van onschuldigen. “Maar het is oorlog, en Israël heeft hiervoor gekozen. De Hezbollah wil zich tegen Israël verzetten en hun wapens zijn oud. Soms komt een raket verkeerd terecht en vallen er onschuldige slachtoffers. Israël heeft nieuwe wapens en doodt doelbewust onschuldige Libanese burgers.”

Veel van de woede-uitbarstingen komen van Iraakse sjiieten die sympathiseren me de sjiitische Hezbollah. Ook is er verontwaardiging over de bombardementen op burgers. Maar bezorgdheid en verdriet over het lot van de Libanezen komt niet alleen van deze groep. In de straten van Bagdad lijkt iedereen zich een te voelen met de Libanezen.

“Ik was geschokt toen ik zag dat de wereld niets deed om de oorlog te stoppen”, zegt Nora al-Samarrai in Bagdad. “Dit is een goed ogenblik om te zien hoezeer Amerikaanse politici Israël steunen tegen de Arabieren. Ik hoop dat de Arabieren nu begrijpen dat Israël een grote vijand is, gesteund door de VS en de meeste Europese landen.”

Al-Samarrai vergeleek de reactie van de Arabische leiders in het Libanese conflict met de reactie op de Amerikaanse interventie in Irak. “Dit is niet de eerste keer, Arabische politici deden dit voordien met Irak toen de Amerikanen aanvielen in 1991, 1998 en 2003. Arabische politici vertegenwoordigen niet het Arabische volk, maar alleen zichzelf.”

“Ik sta klaar om te helpen met al mijn geld en met mijn leven”, zegt nog een andere inwoner van Bagdad, Wisam Ashkah. Maar dan nuanceert hij dat: Irakezen voelen zich hulpeloos en weten niet waar ze moeten beginnen om te helpen.

Ashkah denkt dat de oorlog tegen Libanon “een groot Iraans spel is om Iran veilig te stellen tegen de VS en Israël. “De Hezbollah is een Iraanse partij en ze dienen Iran. De grote verliezer is het Libanese volk.” Sinds de opkomst van de sjiieten in Irak zien veel soennieten Iraanse samenzweringen.

Abu Mohammed denkt op zijn beurt dat het verzet tegen de VS de tegenstellingen tussen sjiieten en soennieten overstijgt. “De Iraakse soennieten in Irak zullen aan de kant staan van de Iraakse sjiieten en Libanon en Syrië steunen. We zijn allemaal Arabieren en moslims.

Nora al-Samarrai zegt dat ze meeleeft met de mensen in Libanon. “Ik hoop dat we op een dag zullen meemaken dat het Amerikaanse volk in opstand komt tegen zijn slechte politici en leiders kiest die aan vrede werken.” (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift