Irakezen vrezen sjiitische 'doodseskaders'

Onder Irakezen groeit de angst voor sjiitische ‘doodseskaders’. Ooggetuigen beweren dat Sjia-moslims binnen het Iraakse politieapparaat burgers terroriseren en vermoorden.





De familie van Ahmed merkte onlangs wat het betekent om in handen te vallen van de Iraakse politie, die geacht wordt burgers te beschermen. Hij reed begin september ‘s avonds met twee vrienden in het Adhamiya-district van Bagdad, toen ze werden aangehouden bij een checkpoint. Volgens een ooggetuige die anoniem wil blijven, werden de drie mannen gearresteerd, hoewel er niets belastends in de auto aanwezig was.

Omar kwam de volgende dag niet thuis en na een paar dagen besloot zijn familie te gaan zoeken in de mortuaria. Dat is in Irak een gebruikelijke stap als iemand door de politie gearresteerd wordt en niet meer terugkomt. Vijf dagen na de arrestatie vonden we Omars lichaam in de koelcel van een mortuarium. Er zaten gaten in zijn hoofd en schouders, vertelt een vriend van de familie. We weten niet of de andere twee mannen nog leven. We weten alleen dat hun enige misdaad was dat ze ‘s avonds laat nog in een auto rondreden. De politie arresteert en vermoordt dagelijks mensen.

De doodseskaders, zoals ze in Irak al worden genoemd, lijken actiever te worden nu de verkiezingen van 15 december dichterbij komen. Dinsdag maakte de Iraakse politie via tv-zender al-Sharqiyah bekend dat op twee locaties in het westen van Irak twintig lichamen van Irakezen zijn gevonden. Elf van de doden, die burgerkleding droegen, werden gedumpt op de belangrijkste weg tussen Bagdad en de grens met Jordanië. De handen van de slachtoffers waren op hun rug gebonden. Volgens de politie waren negen andere lichamen, die gevonden werden in de berm van een weg bij Fallujah, doorzeefd met kogels.

Het lijkt er steeds meer op dat de executies het werk zijn van doodseskaders die gesteund worden door Sjia-moslims die de regering (en dus de politie) domineren en die banden hebben met Iran.

Abdullah Omar, een 39-jarige werkloze ingenieur die nu benzine en sigaretten verkoopt op de zwarte markt, beweert dat hij een keer een aanval van een Sjia-doodseskader heeft overleefd. Ik sliep ‘s nachts op het dak van mijn huis, omdat het binnen zo warm was, zegt hij. Toen ik wakker werd van een explosie stonden er opeens mannen met nachtkijkers om me heen.

Omar zegt dat hij door de mannen werd vastgebonden en geblinddoekt. Ze sloegen ze me met de kolf van hun geweren en doorzochten ze mijn huis. Ik had ze verteld dat ik een geweer had, en dat namen ze mee. Daarna werd hij naar een pick-up truck gebracht. Omar zegt dat hij, voordat hij een zak over zijn hoofd kreeg en bewusteloos werd geslagen, ongeveer tien trucks zag waar mannen met zwarte maskers op zaten.

Zijn 32-jarige vrouw Sumia werd ook meegenomen door de mannen. Toen ik me verzette, werd ik in mijn maag gestompt, vertelt ze. Op het politiebureau in Suleakh (Bagdad) werden ze verhoord. De politie beschuldigde ons van het bezit van een mortier. Ik weet niets van mortieren en ik heb nooit iets te maken gehad met het verzet, zegt Abdullah Omar. De volgende ochtend werd ik naar een kamer gebracht waar mannen met hun handen vastgebonden op de grond lagen, zonder dekens of een kussen. Ze hadden een zak over hun hoofd. Volgens hem kwamen er even later veertien gemaskerde mannen binnen die de gevangenen sloegen met zwepen.

Abdullah en Sumia werden uiteindelijk naar huis gestuurd met de mededeling dat ze opnieuw gearresteerd zouden worden als veiligheidstroepen in hun buurt aangevallen worden door opstandelingen. Omar zegt dat de mannen die hem arresteerden, lid waren van de Badr-brigade, een Sjia-organisatie. De Badr-brigade is verbonden met Abdel Aziz Al-Hakim, leider van de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak.

De Badr-brigade probeert andere politieke partijen zoveel mogelijk te hinderen in de verkiezingscampagne, zegt Saleh Hassir, arts in een medisch centrum in Bagdad. Verkiezingsposters van ex-premier Allawi en soennitische partijen worden beklad, maar posters van al-Hakim blijven in tact.

Hassir wijst met de beschuldigende vinger naar de Amerikanen. Veel Irakezen willen niet dat het land geregeerd wordt door islamitische fundamentalisten zoals al-Hakim, die gesteund worden door Iran. Met hulp van de Amerikanen hebben zij nu de macht naar zich toegetrokken en leggen ze een nieuwe dictatuur op. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.