Iran aan de Middellandse Zee

Vandaag, woensdag 3 oktober, begint de Iraanse president Ahmadinejad aan een controversieel, tweedaags bezoek aan Libanon. Bij zijn aankomst in Beiroet werd hij vanmorgen door duizenden enthousiaste Libanezen, voornamelijk sjiieten en aanhangers van Hezbollah, opgewacht.
In Libanon zorgt het bezoek van Ahmadinejad echter ook voor een nieuw hoogtepunt in de interne spanningen. Het komt immers op een moment dat de Libanese regering al enorm verdeeld is over het onderzoek naar de moord op voormalig premier Rafiq Hariri nu vijf jaar geleden.

Ahmadinejad, “president van Libanon”


Daarnaast is Hezbollah er van overtuigd dat Iran enkel dankbaarheid verdient voor zijn (financiële) hulp voor de heropbouw van het land na het Israëlisch-Libanees conflict in de zomer van 2006. Andere, voornamelijk soennitische en christelijke partijen vrezen dat Libanon zijn soevereiniteit stilaan verliest omdat Ahmadinejad het land steeds meer behandelt als een “Iraanse basis aan de Middellandse Zee”.
Samir Geagea, christelijk Libanees politicus, uitte zijn ongerustheid vorige week als volgt: “Ahmadinejad is welkom als president van Iran, maar niet als president van sommige delen van Libanon”. En ook een woordvoerder van de Israëlische regering zei vandaag dat “het er naar uit ziet dat hij [Ahmadinejad], nadat hij de stemmen in Teheran gestolen heeft, nu naar hier komt om een heel land te stelen.” Het zijn vooral tegenstanders van Iran die Hezbollah en bijgevolg ook Libanon zien als buitenlands project van Iran.
Veel Libanezen vrezen naast de toenemende Iraanse invloed dat een sterker Hezbollah voor een strengere islam in Libanon zal zorgen. Ook het feit dat Hezbollah zich profileert als tegenstander van Israel, samen met een aantal grensconflicten tussen beide partijen de afgelopen zomer, wakkert de vrees aan dat Libanon (opnieuw) dienst zal doen als strijdgebied voor het conflict tussen Israël en de bredere regio van het Midden-Oosten, schrijft Rami G. Khouri in het Libanese dagblad Daily Star.

‘De zionistische vijand’


Een gepland bezoek aan het zuiden van het land zorgt dan weer voor controverse in Israël. Ahmadinejad wil een toespraak te houden in Bint Jbeil, een stad op amper een paar kilometer van de grens met Israël en vooral bekend door de hevige Israëlische bombardementen in 2006. Eerder deden geruchten de ronde dat de Iraanse president er stenen zou werpen naar Israël, maar dat bericht wel snel ontkend door alle partijen.
Bij het verlaten van Teheran vanmorgen verklaarde Ahmadinejad nog dat Libanon een ‘excellente rol speelt door op te staan tegen diegenen die te veel willen’, aldus Al Jazeera, een duidelijke boodschap voor Israël. Hij zette diezelfde provocerende taal verder in Beiroet waar hij tijdens een persconferentie met de Libanese president Suleiman verklaarde ‘de vriend te zijn van alle Libanezen’ en ‘Libanon te zullen blijven steunen door de zionistische vijand te blijven bestrijden’.
Dit werd natuurlijk niet goed onthaald in Israël. De Israëlische krant Haaretz citeert een woordvoerder van Buitenlandse Zaken die de provocatieve houding van Ahmadinejad benadrukt en daaraan toevoegt dat hij “naar een ontvlambare regio komt om er met vuur te spelen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.