Iran beschuldigt Westen van steun aan soennitische separatisten

Na een aanslag op de Iraanse Revolutionaire Wacht heeft de spanning tussen soennieten en sjiieten in de straatarme provincie Sistan va Beloetsjistan in het zuidoosten van Iran een nieuw hoogtepunt bereikt. De soennitische Jundullah-militie streeft er met geweld naar de afscheiding van een onafhankelijk Beloetsjistan. Volgens Teheran krijgen de separatisten wapens en geld van het Westen.
Vorige week vielen 11 doden en 18 gewonden bij een bomaanslag op een voertuig van de Iraanse Revolutionaire Wacht. De aanslag werd opgeëist door de Jundallah-militie, het “leger van God”, dat streeft naar een onafhankelijk Beloetsjistan, los van Iran en Pakistan. Beide landen beschouwen de groep als een terroristische organisatie.
Een van de vier gearresteerde bommenleggers, Nasrollah Shanbezehi, werd maandag opgehangen op de plaats van de aanslag. Nasrollah bekende dat hij drie maanden geleden lid was geworden van de Jundallah en dat hij de grens was overgestoken uit Pakistan, waar hij drie maanden werd opgeleid door Engelstalige lesgevers. Hij beweerde enkel aan de aanslag te hebben deelgenomen om de 1.000 dollar te verdienen die hem waren beloofd.
De Jundallah-militie voerde eerder al aanslagen en ontvoeringen uit met Iraanse politiemannen of geestelijken als doelwit. In januari 2006 ontvoerde ze negen leden van de Revolutionaire Wacht naar Pakistan. Ze doodde een officier en liet de rest vrij na onderhandelingen. Teheran ontkent dat er een losgeld werd betaald. In maart 2006 doodden als politieman verklede militieleden 22 mensen bij een aanslag op de motorkaravaan van de provinciegouverneur.
Aan het hoofd van Jundallah staat de Abdul Malik Rigi. De 24-jarige uit Beloetsjistaanse Rigi-stam laat zich graag “Emir Abdul Mali Beloetsj” noemen. “Geconfronteerd met de gewelddadige reactie van het regime op vreedzame protesten, hebben we geen andere keuze dan de wapens op te nemen”, verklaarde Rigi in het persbericht waarin hij de jongste aanslag opeiste.
De Iraanse autoriteiten beschuldigen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Pakistan ervan de Jundallah-militie vrij spel te geven. “Ze zijn Iran binnengedrongen vanuit Pakistan en hebben hun aanval uitgevoerd met de volle steun het Westen. Het zijn sjiieten noch soennieten, maar huurlingen van arrogante machten”, verklaarde een veiligheidsofficier tegenover het Iraanse nieuwsagentschap INRA.

Drugssmokkel


Sistan va Beloetsjistan ligt op een drukke route voor drugssmokkel tussen Afghanistan en Europa. De bevolking heeft er nauwelijks genoeg te eten en probeert de eindjes aan elkaar te knopen door drugs te smokkelen. De meeste mensen zijn soennieten en hebben het gevoel dat de regering in Teheran geen rekening met hen houdt.
“Zolang het armoedeprobleem onopgelost blijft, zal een militie als die van Rigi aanhangers kunnen ronselen onder de gefrustreerde lokale bevolking”, zegt een politieke analist in Teheran, die anoniem wenst te blijven, “Het religieuze aspect speelt ook een rol, maar de meeste militieleden die werden gearresteerd, behoren tot verarmde groepen uit Beloetsjistan en genieten weinig steun bij soennitische intellectuelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift