Iran draait duimschroeven aan

Amnesty International publiceert in de aanloop naar de verkiezingen van vrijdag 2 maart een rapport over de toenemende repressie tegen vrije meningsuiting in Iran. De mensenrechtenorganisatie vraagt vooral aandacht voor de uitbouw van instellingen die vrij verkeer van informatie op internet moeten tegengaan.

De titel van het AI-rapport is zonder meer duidelijk: ‘Wij hebben het bevel je te vernietigen’ — Toenemende repressie tegen dissidentie in Iran. Op een kleine 70 pagina’s documenteert Amnesty het patroon repressie onder de Islamitische Republiek, een patroon dat verhevigd is sinds de straatprotesten naar aanleiding van de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad in 2009. AI krijgt al sinds 1979 geen toestemming meer om een formeel bezoek te brengen aan Iran, maar dat belet de organisatie natuurlijk niet om informatie te verzamelen via lokale medewerkers.

De lijst met klachten die Amnesty International opsomt is lang en divers. Verwijzend naar eerdere rapporten uit 2009 en 2010 stelt de organisatie dat ‘misbruiken niet alleen verdergegaan zijn, maar in sommige gevallen ook meer wijdverspreid geraakten en in wetten verankerd werden.’

Volgens Amnesty International vonden er in 2011 viermaal zoveel executies plaats als in 2010. Ook de repressie tegen etnische minderheden, niet-gouvernementele organisaties en mensentechtenorganisaties wordt steeds erger. AI legt een grote nadruk op de sterk gekrompen ruimte voor vrije meningsuiting en organisatie in Iran, wat een lange schaduw vooruit werpt naar de verkiezingen die in 2012 veel minder publiek debat geproduceerd hebben dan in 2009. ‘Onafhankelijke tv- en radiozenders worden verboden, net als het gebruik van sattelietontvangers… Ze hebben boeken verboden en occasioneel de papiertoevoer voor bepaalde uitgevers beperkt… Tijdschriften worden -vaak tijdelijk- van de markt gehaald… kranten krijgen te maken met regels over wat ze wel of niet mogen publiceren over bepaalde onderwerpen en journalisten en commentatoren zijn het voorwerp geweest van arrestaties…

Cyberleger

Bijzondere aandacht geeft AI aan de opbouw van een Cyberleger dat naar verluidt verbonden is met de Revolutionaire Wachten -een paramilitaire organisaties die onder de directe verantwoordelijkheid valt van de Opperste Leider. In januari 2012 werd officiëel bevestigd dat het Cyberleger -een jaar eerder opgestart- over het hele land actief was. Voordien was al aangekondigd dat sms-berichten en cd’s, weblogs en websites onder de mediawetten zouden vallen. Eigenaars van internetcafés worden ook tot draconische controlemaatregelen gedwongen. De slotsom van deze brede en systematische aanval op het internet is dat het voor Iraniërs steeds moeilijker wordt om hun informatie van internationale fora te halen of ertoe bij te dragen. Iran werkt trouwens aan een nationaal intranet, waardoor de de overheid de Iraanse gebruikers effectief zou kunnen afsnijden van het mondiale internet.

Verder in het rapport wordt uitgebreid ingegaan op de lamentabele staat van het juridisch apparaat in Iran. De rechtsbescherming van burgers wordt afgebouwd, de ondervragings- en opsluitingsmethodes voldoen niet aan de verplichtngen van Iran onder internationale verdragen, de gerechtelijke procedures zijn ondoorzichtig en oneerlijk…

Van bladzijde 25 tot 52 somt Amnesty International een reeks mensen op die effectief in aanvaring kwamen met het repressie-apparaat van de Islamitische Republiek. De lijst -alhoewel allesbehalve exhaustief- is erg lang, maar toont vooral ook aan dat de repressie allang het stadium verlaten heeft dat ze op een bepaalde, kleine groep in de samenleving gericht was. AI documenteert gevallen van mensenrechtenactivisten, advocaten, vrouwenrechtenactivisten, verdedigers van minderheden, cineasten, bloggers, journalisten, politieke leiders en militanten, vakbondsmensen, studenten en academici, homo-activisten, religieuze en etnische minderheden en ten slotte mensen met dichte of verre banden met de Mujahedin-e-Khalk (de gewapende oppositie die gedurende jaren vanuit Irak geopereerd heeft).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.