Iran en Israël vechten om Latijns-Amerika

Voor het eerst in tien jaar tijd heeft een Israëlische minister van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan Latijns-Amerika. Dat staat niet los van de groeiende invloed van Iran in de regio. Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran, bracht de voorbije drie jaar wel vier bezoeken aan Latijns-Amerika.
In verschillende landen, waaronder Nicaragua en Ecuador, werd een Iraanse ambassade geopend, andere landen kregen meer diplomaten over de vloer. De Iraanse president is vooral te vinden in gezelschap van ambtsgenoten van linkse signatuur.
In augustus reisde hij nog naar Brazilië voor een ontmoeting met president Lula en in 2007 was hij aanwezig bij de beëdiging van de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Op die reis ontmoette hij ook Evo Morales (Bolivia), Daniel Ortega (Nicaragua) en Hugo Chávez (Venezuela).

Exclusieve oliemunt


Vooral met dat laatste staatshoofd heeft Iran de voorbije jaren de banden aangehaald. Behalve dat ze het eens werden over een hele reeks bilaterale handelsakkoorden en het uitwisselen van technologie, komen Venezuela en Iran –respectievelijk derde en vierde olie-exporteur ter wereld– ook vaak met dezelfde boodschap naar buiten als het over olie gaat.
Sinds 2007 pleiten zij binnen de Organisatie van Olie-exporterende Landen Opec voor het afschaffen van de dollar als exclusieve oliemunt. Er was een alliantie geleid door Saoedi-Arabië voor nodig om dat –voorlopig althans– te counteren.
Het zijn dergelijke anti-Amerikaanse acties die Venezuela en Iran ondanks hun grote verschillen wel vaker verbinden. Beide landen zijn erg gesteld op hun soevereiniteit, wat onder meer de steun van Venezuela aan Irans omstreden kernprogramma opleverde. Precies dat kernprogramma is een van de argumenten van Israel om actiever te worden in Latijns-Amerika. Het land stelt dat ‘het gevecht tegen de nuclearisering van Iran’ uitgebreid moet worden.
Maar er zijn ook economische redenen voor Israël om zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika te vergroten. De landen die minister van Buitenlandse Zaken Lieberman op het continent bezocht, zijn stuk voor stuk lid van het handelsblok Mercosur, waarmee Israël in 2008 een vrijhandelsakkoord tekende. Het diplomatieke offensief van Israël is ook bedoeld om de ratificatie, die op zich laat wachten, te versnellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.