Iran geeft westen schuld van interne onlusten

“Gegevens van de Iraanse geheime dienst tonen dat de VS, Groot-Brittannië, en Israël achter de onlusten zaten die zich de afgelopen jaren voordeden in delen van Iran als Khuzistan, Koerdistan en West-Azerbeidzjan”, zegt de Iraanse minister van de Geheime Dienst, Mostafa Pour Mohammadi, volgens het Iraanse nieuwsagentschap Aftab.
Naar aanleiding van recente incidenten doet de hoofdbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde tegenover een tweede Iraans nieuwsagentschap, Fars, soortgelijke uitspraken.
Vorige maand doodde de separatistische ‘Jundullah’ (ook bekend als de Iraanse Volksverzetsbeweging) dertien leden van de Iraanse Revolutionaire Garde bij een autobomaanslag in de zuidoostelijke stad Zahedan. De aanslag leidde in de buurt van de stad Khoy, in het noordwesten van Iran tot een treffen tussen de veiligheidstroepen en verzetsstrijders van de ‘PJAK’, een separatistische Koerdische Partij die zegt banden te hebben met de Koerdische Arbeidspartij (PKK).
Vrijdag stortte een helikopter van de Iraanse Revolutionaire Garde neer op zeventien kilometer van de grens met Irak. Twee hoge legerofficieren en zeven andere militairen kwamen om. De Garde beweert dat de helikopter technische problemen had, PJAK dat ze hem neerhaalden met SAM-7 raketten. Beide zijden beweren dat ze de ander grote verliezen toebrachten.
Als een land geregeerd door een sjiitische meerderheid met grote etnische minderheden zoals de Koerden, Arabieren en Baluchi’s die de soennitische islam aanhangen, kampt Iran al jaren met onrust, relletjes en terroristische aanslagen.

Vijanden


De autoriteiten schuiven de schuld steevast in de schoenen van buitenlandse machten. “Vijanden, in het bijzonder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Zionistische regime, proberen via hun huurlingen onveiligheid te veroorzaken langs de zuidoostelijke en noordwestelijke grenzen van Iran”, citeert het Iraanse nieuwsagentschap Fars de hoofdbevelvoerder van de Garde, majoor-generaal Rahim Safavi.
Hij voegde eraan toe dat ” de Iraanse gewapende strijdkrachten ten volle voorbereid zijn om elke actie van antirevolutionairen en bandieten met buitenlandse banden met maximale kracht de kop in te drukken”.
Enkele dagen na de bomaanslag in Zahedan werd een ‘Jundullah-lid verantwoordelijk voor de aanslag openbaar terechtgesteld. Maar het blijft onrustig in het zuidoosten. Dinsdag vielen ‘gewapende bandieten’ de politieposten aan in Sistan en Baluchistan, met een dode en een gewonde tot gevolg, weet het nieuwsagentschap Mehr. Vier andere aanvallers werden de grens met Pakistan overgezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.