Iran haalt Afrikaanse banden aan

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is bezig aan een driedaagse Afrikatour. Tijdens een korte rondreis bezoekt hij achtereenvolgens Zimbabwe en Oeganda. Ahmadinejad had donderdag al een onderhoud met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe.
Ahmadinejad is in Zimbabwe op uitnodiging van Mugabe. Met het bezoek willen de staatshoofden de economische en politieke banden tussen beide landen aanhalen. Zo tekenden beide presidenten donderdag tijdens een staatsdiner een aantal overeenkomsten die de samenwerking tussen Iran en Zimbabwe verhogen. Ahmadinejad zal ook de jaarlijkse handelsmarkt openen die plaatsvindt in Bulawayo.

Kritiek op het Westen


Beide presidenten spraken donderdag ook hun gedeelde ongenoegen uit ten aanzien van het Westen. Zo verklaarde Mugabe dat hij Ahmadinejad steunt in de weigering om zijn nucleaire programma stop te zetten. De Iraanse president op zijn beurt prees de onverzettelijkheid van Mugabe tegenover het Westen en veroordeelde “alle satanische druk die uitgeoefend wordt op Zimbabwe”, zo schrijft de Zimbabwaanse krant The Herald.
Ahmadinejad zegt ook: “Jammer genoeg wordt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN), die verondersteld wordt de hele wereld te dienen, gebruikt door machtige landen als een instrument om kleinere landen als Iran en Zimbabwe onder druk te zetten.”

Verdeeldheid binnen de Zimbabwaanse regering


Niet iedereen is gelukkig met het Iraanse staatsbezoek aan Zimbabwe. Zo heeft de Zimbabwaanse Eerste Minister Morgan Tsvangirai kritiek op de “unilaterale” beslissing van Mugabe om Ahmadinejad uit te nodigen. Tsvangirai zegt: “Zijn bezoek geeft beslist een verkeerde boodschap over het soort contacten dat we onderhouden, op een ogenblik dat de Afrikanen en de rest van de wereld ons beginnen te zien als een natie die hard werkt om de democratie en goed bestuur te herstellen”, zo citeert The Guardian.
De partij van Tsvangirai, de Movement for Democratic Change (MDC), was overigens niet aanwezig bij de aankomst van Ahmadinejad op de luchthaven van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.

Halte in Oeganda


Op vrijdag reist Ahmadinejad verder naar Oeganda waar hij een ontmoeting heeft met de Oegandese president Yoweri Museveni. Verwacht wordt dat Ahmadinejad en Museveni zullen spreken over Iraanse investeringen in de Oegandese olie-industrie. Oeganda beschikt namelijk over een enorme olierijkdom en zou van de Iraanse kennis gebruik willen maken om de raffinageprocessen verder te verfijnen.
De Verenigde Staten volgen het Iraanse bezoek aan Oeganda met enige onvrede. Oeganda bezet momenteel immers een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Volgens de Amerikaanse ambassade in Kampala zal Iran trachten om VN-leden te beïnvloeden om te stemmen tegen de sancties die de VS tegen Iran wil uitvaardigen, omdat het land het non-proliferatieverdrag niet respecteert, zo schrijft de Oegandese krant The Daily Monitor.

Militaire oefeningen in de Perzische Golf


Terwijl Ahmadinejad zijn rondreis afwerkt, worden in Iran drie dagen lang zware militaire oefeningen uitgevoerd in de Straat van Hormuz aan de Perzische Golf. Met die oefeningen wil Iran zijn defensieve slagkracht tonen met het oog op mogelijke conflicten met buitenlandse mogendheden.
Op de Iraanse Press TV verklaarde Admiraal Ali-Reza Tangsiri van de Islamic Revolution Guard Corps (IRGC): “Het belangrijkste doel van de oefening is om de veiligheid te verzekeren van de strategische Straat van Hormuz en om ze permanent open te houden.” Hij voegde er ook nog aan toe dat buitenlandse mogendheden zich niet mogen moeien met de regionale interne aangelegenheden in de Golf, aldus Press TV.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift