Iran klaar voor onderhandelingen over uraniumverrijking

Iran is bereid de verrijking van uranium voor zes weken op het huidige niveau te bevriezen en wil volgende week onderhandelingen beginnen met de VS en vijf andere grote landen. Dat heeft het hoofd van het Iraanse atoomagentschap, Gholam-Reza Aghazadeh, volgens de Iraanse website Fararou maandag aan de commissie Energie van het Iraanse parlement verklaard
Uitlatingen van de Iraanse buitenlandminister Manouchehr Mottaki en een topadviseur van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste religieuze leider van het land, wezen er dinsdag ook op dat Iran in grote lijnen instemt met het “bevriezing-voor-bevriezing”-voorstel van de P5+1 (de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland). Dat voorstel houdt in dat Iran de verrijking van uranium niet opvoert, en de P5+1 in ruil daarvoor geen hardere VN-sancties tegen Iran goedkeuren.
Israëlische dreiging
De vermoedelijke inschikkelijkheid van de Iraanse regering houdt misschien verband met geruchten over een Israëlisch plan om nucleaire installaties in Iran te bombarderen. Volgens sommige waarnemers heeft Israël zo’n actie zelfs al ingeoefend.
Volgens Aghazadeh hebben de leden van de P5+1 “geaccepteerd” dat Iran 3000 centrifuges bezit die gebruikt worden voor de verrijking van uranium. Een afspraak om enkel niet méér van die tuigen in gebruik te nemen, zou in Iraanse ogen een toegeving van het Westen zijn. Er zijn grote aantallen centrifuges nodig om een behoorlijke hoeveelheid verrijkt uranium te maken. Dat is de brandstof van kernreactoren, maar bij verdere verrijking ook de lading van kernbommen.
Antwoord komt binnenkort
Een lid van de commissie Energie van het Iraanse parlement zegt dat alle voorstellen die de P5+1 heeft overgebracht, nog bestudeerd worden. Iran zou eind deze week antwoorden. Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese Buitenlandbeleid, had Iran half juni een nieuwe versie van een voorstel van midden 2006 voorgelegd, aangevuld met het “bevriezing-voor-bevriezing”-idee. Het oorspronkelijke voorstel bood politieke, economische en technologische hulp aan in ruil voor de stopzetting van de verrijking. Het bijkomende voorstel moest voorafgaande onderhandelingen mogelijk maken over de krijtlijnen van formele gespreken. Voor die formele onderhandelingen moet Iran dan nog wel zijn uraniumverrijking volledig opschorten.
Irak lijkt voorlopig enkel bereid ten dele tegemoet te komen aan die laatste voorwaarde. Teheran wil enkel de toename van de verrijking opschorten. Zes weken zijn ook een korte tijd; diplomaten denken dat de formele onderhandelingen tot zes maanden kunnen duren. Maar buitenlandminister Mottaki gaf aan dat Iran misschien verder wil gaan. Opvallend was dat Mottaki niet het standaardargument aanvoerde dat Iran het recht heeft uranium te verrijken.
Intussen gaf Ali Akbar Velayati, een adviseur van Khamenei, een goede reden op waarom Iran er beter aan doet zich soepel op te stellen. “De Amerikanen willen dat Iran de voorstellen van Solana niet accepteert. Daarom is het in ons belang om samen te werken met Solana.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.