Iran kortwiekt nieuwssites

Iraanse nieuwssites moeten zich binnen de twee maanden registreren bij het Iraanse ministerie van Cultuur. Het kabinet heeft een lijst opgesteld van websites die voortaan “illegaal” zijn.
Iran verbiedt voortaan sites die “de Islam of andere monotheïstische godsdiensten beledigen, separatistische ideologieën verspreiden, valse informatie publiceren of de privacy van individuen bedreigen”. De Iraanse minister van Cultuur, Mohammad-Hossein Saffar-Harandi, zegt dat geregistreerde gebruikers voortaan persoonlijk verantwoordelijk zullen zijn voor het materiaal dat ze op internet publiceren.

Eerder beteugelde Saffar-Harandi al de gedrukte media om “kwaadaardige invloeden in de maatschappij te verhinderen”, zo zei hij op de site van nieuwsagentschap Iran Focus.

Het Iraans regime treedt daarmee in de voetstappen van China, dat verleden jaar al striktere regels oplegde over de inhoud van internetnieuws. Ook in China moeten nieuwssites zich registeren bij de Chinese overheid. Bovendien mogen ze geen informatie verspreiden die de nationale veiligheid en het algemeen belang schaadt.

De beheerder van de conservatieve website Baztab.org, die geregeld kritiek heeft op president Mahmoud Ahmadinejad, protesteert: “Het is niet aan het kabinet om hierover te beslissen. Het parlement moet dat doen. Daardoor is de nieuwe wet illegaal en ongrondwettelijk.”

Iran telt duizenden websites die over Iran zelf gaan. De meeste sites draaien op servers in het buitenland. Iran staat dus voor de schier onmogelijke opdracht alle eigenaars op te sporen. Maar volgens Reporters zonder Grenzen zal de regeringsbeslissing ertoe leiden dat het regime een wettelijke basis heeft om nog meer online publicaties te censureren of te filteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.