Iran maakt geen kernwapens, zei Amiri aan de CIA

In tegenstelling tot een mediabericht dat de Iraanse wetenschapper Shahram Amiri verklaarde dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt, heeft hij aan de CIA verteld dat er geen Iraans programma voor kernwapens bestaat.
Philip Giraldi, een gewezen antiterrorisme-agent van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft de informatie naar eigen zeggen van CIA-functionarissen die nauw betrokken zijn bij de Amiri-operatie. Volgens deze bronnen van Giraldi rapporteerde Amiri al enige tijd voor hij naar de VS werd gebracht.
Amiri zou een veiligheidsexpert op het vlak van straling zijn, die slechts van heel ver met het Iraanse nucleaire programma te maken kreeg. Hij heeft amper informatie over dit programma verschaft, maar hij zou geruchten hebben opgevangen van nucleaire wetenschappers met wie hij omging dat de Iraniërs geen actief programma voor kernwapens hebben, zegt Giraldi.
De informatie van Amiri droeg slechts in kleine mate bij tot de bevestiging van het laatste onderzoek van Irans nucleaire programma uit 2007. Uit de bevindingen van de National Intelligence Estimate (NIE) bleek dat het werk aan een kernwapen niet werd hervat nadat het in 2003 werd stopgezet.

Dubbelspion


CIA-functionarissen doen hun best om Amiri “te verbranden” door hem voor te stellen als een waardevolle aanwinst op lange termijn, stelt Giraldi. Dat doen ze gedeeltelijk om zoveel mogelijk wantrouwen over hem te zaaien bij de Iraanse inlichtingendiensten.
“Maar het is vooral een verdedigingsmechanisme om kritiek op de manier waarop de CIA de zaak-Amiri heeft aangepakt, af te wimpelen”, aldus Giraldi. “Amiri was slecht gescreend. Behalve zijn job was er amper iets over hem geweten.”
Hoewel er een onderzoek loopt binnen de CIA naar de procedures in de zaak, geloven de bronnen van Giraldi niet dat Amiri een dubbelspion was. De CIA-agenten geloven in Amiri’s oprechtheid omdat hij toegaf niet onmiddellijk weet te hebben van het Iraanse nucleaire programma. Een dubbelspion zou informatie op zak hebben waarvan hij weet dat ze gegeerd is door de VS.

Oorlog


De onthullingen van Giraldi spreken het nieuws tegen dat Amiri essentieel bewijsmateriaal zou geleverd hebben voor een herziening van de conclusies van de NIE uit 2007 dat Iran niet had voortgewerkt aan zijn kernwapens. Het begon in april en juni bij journalisten van de Washington Post en de New York Times die zich baseerden op dubieuze bronnen, maar ook op ABC News klonk het dat Amiri’s bewijs ook de bevindingen uit 2007 tegensprak.  
Met het valse bericht lieten journalisten zich leiden door persoonlijke overtuigingen die in de lijn liggen van bepaalde Amerikaanse, Europese en Israëlische functionarissen die druk uitoefenen op de regering-Obama om de bevindingen van de NIE uit 2007 te laten vallen.
Israëli’s en sommige Amerikaanse politici beschouwen de herziening van de conclusie dat Iran niet actief kernwapens nastreeft, als een eerste voorwaarde om in het Amerikaanse beleid aan te sturen op een oorlog met Iran.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.