Iran ontkent geheime gesprekken met Israël

Iran ontkent krantenberichten over geheime gesprekken tussen Iraanse en Israëlische vertegenwoordigers om het Midden-Oosten uit te roepen tot kernwapenvrije zone.
Gisteren (donderdag) schreef de Israëlische krant Haaretz  dat Meirav Zafary-Odiz van de Israëlische Commissie voor Kernenergie en Ali Asghar Soltanieh, de Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) elkaar verschillende keren ontmoet hebben op 29 en 30 september in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Het waren volgens de krant de eerste directe ontmoetingen tussen officiële vertegenwoordigers van beide landen sinds de val van de Shah in 1979. De gesprekken zou in het grootste geheim hebben plaatsgevonden onder auspiciën van de Internationale Commissie voor Nucleaire Non-Proliferatie en Ontwapening (ICNND). Er zouden ook delegaties zijn van Jordanië Egypte, Tunesië, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten , Saoedi-Arabië, de VS en de Europese Unie.

Iran ontkent



Maar Ali Shirzadia, woordvoerder van de Iraanse Kernenergiecommissie, ontkent de berichten met klem. “Deze leugen is een soort psychologische operatie om het constante succes van de Iraanse diplomatie in Genève en Wenen te ondermijnen”, zei de woordvoerder volgens de website van de Iraanse staatstelevisie.

De berichten over de ontmoetingen komen er te midden van controverse over Irans nucleaire programma. De Verenigde Staten en andere westerse landen beschuldigen Teheran ervan een atoomwapen te willen ontwikkelen, maar Iran voert aan dat zijn nucleaire installaties enkel voor burgerdoeleinden gebruikt worden.

Ook over Israël bestaat onduidelijkheid. Het land ontkent noch bevestigt het bezit van kernwapens, maar zou zo’n tweehonderd kernkoppen bezitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.