Iran probeert Marokko te bekeren

Marokko heeft vrijdag haar diplomatieke betrekkingen met Iran verstrengd. Marokko beschuldigt de Iraanse diplomatie ervan het Sjiisme te verspreiden in het overwegend Soennitisch Marokko.
De Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde vorige week de Iraanse ambassade van inmenging in de interne aangelegenheden van het koninkrijk, en van het deelnemen aan activiteiten die een bedreiging vormen in de religieuze eenheid van het land.

Spanningen


De polemiek werd gevoed door de opmerkingen die werden toegeschreven aan een adviseur van de Iraanse opperste leider. Hij zette vraagtekens bij de soevereiniteit van Bahrein, een Arabische Golfstaat, die een meerderheid aan Sjiieten telt, maar die door Soennieten wordt geregeerd.
De Marokkaanse koning heeft sterke banden met Arabische vorsten, met inbegrip van de Sultan van Bahrein. De Bahreinse Minister van Buitenlandse Zaken was vorige week in Iran om de spanningen een halt toe te roepen.
De Marokkaanse pers heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk de Iraanse ambassade beschuldigd van proselitisme.
Monouchehr Mottaki, de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de Marokkaanse beslissing onverwacht en verrasend was. ‘Het optreden van de Marokkaanse regering is verrassend en twijfelachtig’,vertelde Mottaki aan journalisten.

Bekeren


Soennitische geleerden in Marokko hebben gezegd dat de Sjiieten proberen om mensen tot het Sjiiesme te bekeren. De geleerden argumenteerden het feit door te zeggen dat een dergelijke praktijk uiteindelijk tot een sektaristische strijd kan leiden. Marokko heeft geen officiële Sjiietische bevolking, het land bestaat 99 procent uit Soennitische moslims, en de rest is ofwel Jood of Christen.
Marokko wordt geregeerd door Mohamed VI, de marokkaanse koning, die ook de officiële religieuze leider is. Elke poging om de Soennitische moslims te bekeren worden gelijkgesteld aan een aanval op de monarchie.
Vele Arabische en gematigde landen als de VS, Saoedie-Arabië en Egypte zijn gefrustreerd door het strenge leiderschap van Iran. De beslissing van Marokko om de relaties met Iran te verstrengen wordt gezien als een voorbeeld voor andere Arabische staten die ook bereid zijn om een veel harder beleid te voeren tegen Iran.

Geschiedenis 


De Marokkaanse betrekkingen met Teheran kennen een wankel verleden. In 1980, kort nadat de Sjiitische geestelijken de macht overnamen, verwelkomde Marokko de Sjiieten die uit Iran werden verbannen. Iran nam wraak door de onafhankelijkheidsbeweging Polisario te ondersteunen in de Westelijke Sahara, die in 1975 aan Marokko werd gehecht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.