Iran sluit vrouwenrechtensites af

Surfers in Iran hebben sinds meer dan twee weken geen toegang meer tot websites over vrouwenrechten. De Iraanse overheid heeft de websites geblokkeerd.
Een van de onbereikbare sites is We-change.org, een website die Iraanse vrouwenrechtengroeperingen en Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi in augustus 2006 lanceerden. De campagnesite wil meer dan een miljoen handtekeningen verzamelen om discriminatie in de wetgeving stop te zetten. Ook andere sites, zoals die van de Iranian Women’s Studies Foundation en Herlandmag, zijn slachtoffer geworden van de strikte censuur in het land. Buiten Iran zijn de websites wel nog bereikbaar.
Human Rights First roept op tot actie. Via hun website kunnen surfers een bericht sturen naar de Iraanse leiders met de vraag om de sites terug beschikbaar te maken. Volgens Human Rights First druist het blokkeren van websites immers in tegen de Verklaring over de mensenrechtenverdedigers van de Verenigde Naties. volgens die verklaring heeft iedereen het recht om zijn mening te uiten en om mensenrechteninformatie te verspreiden.
Het is niet de eerste keer dat Iran vrouwenrechtenverdedigers het zwijgen probeert op te leggen. Een vreedzame protestmars tegen discriminatie werd verleden jaar gewelddadig stopgezet door de politie. Honderd politieagenten gebruikten pepperspray en knuppels om de “illegale samenkomst” uit elkaar te slaan. Eén vrouw raakte zwaar gewond, meer dan 70 actievoerders werden aangehouden.
Onlangs nog, op 27 januari, heeft Iran drie vrouwenrechtenactivisten gearresteerd voordat ze naar India wilden reizen. De drie worden volgens Ebadi beschuldigd van acties die de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. Na 24 uur in de cel te hebben gezeten werden de drie vrijgelaten. Hun proces volgt binnen twee maanden.

Verplichte registratie


Het is een beproefde methode van het Iraanse regime om dissidente websites te filteren. De afgelopen jaren heeft de regering al duizenden websites en weblogs geblokkeerd zonder verdere uitleg. Om ongewenste informatieverspreiding via internet nog verder tegen te gaan, wil de Iraanse regering de registratie van webloggers en websitebeheerders vanaf 1 maart verplichten.
“Het nieuwe beleid van verplichte registratie laat zien dat niemand ook maar iets kritisch mag zeggen over religie, overheidsbeleid, revolutie, ayatollahs en sociale problemen”, zegt Farnaz Seify, een feministische blogger in Teheran. “De Iraanse regering negeert een van de basisrechten van mensen, vrije meningsuiting. Deze nieuwe regels zie ik als een belediging van mezelf en mijn intelligentie. Ik ga mijn website niet registreren, ik heb geen toestemming nodig voor vrije expressie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift