"Iran is vastbesloten om afwijkende meningen te smoren"

Morgen is het precies een jaar geleden dat het Iraanse regime zich verslikte in frauduleuze verkiezingen. De massale demonstraties die daarop volgden, werden keihard de kop in gedrukt en honderden journalisten, advocaten, studenten en geestelijken zitten nog gevangen.
Deze week bracht Amnesty International een rapport uit over de repressie die in het afgelopen jaar uitgemond is in wijdverbreide marteling, mishandeling, verkrachtingen, schijnexecuties en politieke terechstellingen. “De Islamitische Republiek is vastbesloten om alle afwijkende meningen te smoren”, zegt T. Kumar, directeur bij Amnesty International USA. “Ook vreedzame. We zijn uiterst bezorgd over de mishandeling van honderden politieke gevangenen.”

Ook mensen die contact hebben met een verboden groep of familie zijn van demonstranten, kunnen zonder opgave van reden in de cel worden gezet.

In 71 pagina’s schetst Amnesty een somber beeld van een regime dat steeds meer mensen arresteert die zich hebben uitgesproken tegen de regering. Die mensen “worden dagen, weken of zelfs maanden afgesloten gehouden van familie en kennissen die er niet achter kunnen komen waar ze worden vastgehouden en waarom”, aldus het rapport.

Elektrische schokken



“De geheimzinnigheid maakt het makkelijker voor de ondervragers om over te gaan op marteling of andere mishandeling, inclusief verkrachting en schijnexecuties, om zo gedwongen bekentenissen los te krijgen.” Amnesty schrijft over verschillende concrete gevallen, zoals een vrouw die via haar tepels elektrische schokken kreeg toegediend, Koerden die zijn geëxecuteerd en bahai die vanwege hun religie zijn opgepakt.

De regering is intussen netjes bij de Mensenrechtenraad van de VN geweest om het periodieke mensenrechtenrapport van Iran te presenteren. Er werden geen schendingen geconstateerd. De Raad komt deze week nog met een definitief rapport.

Samen met andere organisaties herdenkt Amnesty International de verkiezingen van 12 juni met een wereldwijde actiedag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.