Iran waarschuwt Azerbeidzjan voor steun aan Mossad

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Azerbeidzjaanse ambassadeur op het matje voor de vermeende link tussen Azerbeidzjan en de Israëlische geheime dienst, Mossad. Dat schrijft het Iraanse persagentschap IRNA. Iran waarschuwt zijn buurland om Israëlische spionnen tegen te houden voor mogelijke aanvallen op Iran.

  • (CC) Daniella Zalcman De Iraanse president Ahmadinejad (CC) Daniella Zalcman

Het Iraanse ministerie gaf de ambassadeur van Azerbeidzjan, Javanshir Akhundov, een nota met de uitdrukkelijke vraag aan zijn regering dat de Mossad geen acties tegen Iran mag beramen op haar grondgebied. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. Akhundov zei de boodschap te zullen overbrengen. Volgens Iran zou de Israëlische geheime dienst verantwoordelijk zijn voor de dood van de Iraanse kernfysicus begin vorige maand. Het is het vierde slachtoffer in twee jaar tijd, zegt het.

De ontmoeting tussen het ministerie en de ambassadeur kwam na een verslag van The Times. De krant berichtte dat de Mossad Azerbeidzjan gebruikt als basis om Iran te bespioneren en operaties tegen het land op te zetten. The Times baseert zich daarbij op informatie van een anonieme Israëlische spion, genaamd “Shimon.”

Blijvende onrust

Iran en Azerbeidzjan leven al lange tijd als vijanden naast elkaar. Azerbeidzjan is een seculier moslimland met een sjiitische meerderheid. Het land bevindt zich in de internationale spanning rond Iran duidelijk aan de kant van de Verenigde Staten en Israël. Iran heeft op zijn beurt de banden met Armenië versterkt. Azerbeidzjan en Armenië zijn al sinds eind jaren tachtig vijanden door onrust in de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabakh, waar een Armeense meerderheid woont.

In januari waren er nog enkele conflicten in Azerbeidzjan. Het Azerbeidzjaanse ministerie arresteerde toen minstens twee verdachten die een aanslag op Israëlische en Joodse doelwitten in de hoofdstad Baku beraamden. Op zijn minst twee daders woonden in Azerbeidzjan en zouden instructies en wapens ontvangen van Iran. Het duo werd geholpen door de Iraniër Balagardash Dadashev, zegt Al Arabiya. Verscheidene media zijn het oneens op wie de daders het effectief gemunt hadden. Ook over het aantal gearresteerden bestaan tegenstrijdige berichten. 

Voor het incident werden nog verschillende Azerbeidzjaanse staatswebsites gesaboteerd met anti-Joodse boodschappen die het land ook beschuldigden van sympathie voor Israël. De Azerbeidzjaanse minister van Communicatie Ali Abbasov legt de schuld voor die hacking bij Iran. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev bevestigde in januari nog dat hij zal blijven samenwerken met Israël, hoofdzakelijk wat betreft de veiligheid in zijn land.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift