Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel

‘Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel’ leest vlot maar bevat grotendeels herkauwde informatie. Het is dus wachten tot pagina 97 om aan te komen op de plek waar het om te doen is geweest in de enorme media-aandacht die het boek kreeg: ‘Het oprukkende salafisme in Brussel’. Volgens de auteur is het aantal salafisten en potentiële jihadisten groter dan de cijfers die de staatsveiligheid naar voren schuift. ‘Naar mijn mening’, schrijft auteur Bilal Benyaich, ‘kan ruwweg één op de tien praktiserende, soennitische moslims salafist genoemd worden.’ Het gaat dus om een schatting.

In feite werpt het boek meer licht op de verhouding tot de islam van een deel van de bevolking (Marokkaanse Brusselaars) dat in een bepaald deel (de achtergestelde wijken) van de hoofdstad woont. De auteur beschrijft hoe die verhouding evolueert, in welke richting ze evolueert en wie die evolutie beïnvloedt. We komen dan terecht bij de Grote Moskee van Brussel, bij predikers, websites, moskeeën, satellietzenders, boekhandels… Vooral de rol van Saoedi-Arabië in de verspreiding van het salafisme krijgt aandacht.

Interessanter dan deze vaststelling is de enquête die Benyaich zo’n 200 Marokkaanse Brusselaars afnam. Daarin peilde hij naar hun religiebeleving, hun kijk op de sharia en op de mogelijkheid van samenleven tussen soennieten en sjiieten. Zowel de resultaten van de enquête als de conclusie die hij in verband met het salafisme trekt hadden in een artikel perfect tot hun recht kunnen komen.

Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel door Bilal Benyaich is uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck. 206 blzn. ISBN 9789461310040

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift