Islamitische kledingvoorschriften kunnen Iraanse regering stemmen kosten

Verrassing alom toen de regering van president Mahmoud Ahmadinejad de Iraanse politie op de vingers tikte voor overdreven ijver bij het toezicht op het dragen van de hoofddoek (hijab). Mogelijk vreest de regering voor haar populariteit onder de Iraanse jongeren in de aanloop naar parlementsverkiezingen in maart.
In een artikel in de krant “Iran”, de officiële spreekbuis van de regering, was woordvoerder Gholam Hossein Elham niet mals voor de recente campagne van de politie om strenger op te treden tegen inbreuken op de kledingvoorschriften. Hij ontkende in alle toonaarden dat de president en zijn kabinet iets met de religieuze ijver van de agenten te maken hadden.
Elham beschuldigde de opperbevelhebber van de politie, Ahmadi Moghaddam, ervan niet met de regering over de campagne te hebben overlegd. Moghaddam, die nota bene de schoonbroer is van president Ahmadinejad, heeft dat inmiddels ontkend en zegt dat hij over bewijzen beschikt dat hij de campagne met de president besproken heeft.
Haar noch huid
Meteen na de islamitische revolutie in 1978 werden vrouwen verplicht om een hoofddoek en lange, losse kleden te dragen die hun lichaam en haar volledig verbergen. Jarenlang werden vrouwen niet toegelaten in openbare ruimtes of overheidsgebouwen als ze niet aan de voorschriften voldeden of zich geschminkt hadden. Ook voor mannen zijn er regels: ze mogen geen korte mouwen dragen en geschoren kaken of lang haar worden afgekeurd. Sinds de jaren negentig is de druk geleidelijk verminderd en tegen het einde van de termijn van Mohammad Khatami’s in 2005 waren de hoofddoeken kleiner en de kleding korter.
Tijdens zijn presidentscampagne in 2005 heeft Ahmadinejad altijd de geruchten ontkent dat hij de kledingregels zou verstrengen. Een paar lokken haar die onder de hoofddoek van een vrouw uitsteken of het kapsel van jonge mannen waren niet zijn grootste zorg, zei hij.
Acties rond de kledingvoorschriften zijn schering en inslag in Iran. Elk jaar zijn er bij het begin van de zomer grote campagnes om vrouwen ervan te weerhouden teveel huid of haar te tonen tijdens het broeihete seizoen. Maar dit jaar is de politie verder gegaan: de campagne begon in april en duurde tot ver in de winter.
Bijna één op zeventig Iraniërs is dit jaar door de zedenpolitie tegengehouden op straat en duizenden zijn gearresteerd. Een aantal winkels en restaurants zijn gesloten omdat ze klanten met een ‘slechte hijab’ binnengelaten hebben. Kledingwinkels mogen geen korte of spannende rokken verkopen. “Bijna dertig jaar na de revolutie blijven de mensen zich verzetten tegen de kledingvoorschriften, anders zou de politie niet zo vaak moeten ingrijpen”, zegt een student in Tabriz. “Het aantal vrouwen dat een zwarte hoofddoek draagt of het aantal mannen met baarden is erg klein.”
Steun van de jongeren
Hardliners in de Iraanse maatschappij zijn in de wolken met de campagne, maar de politie kreeg ook al heel wat kritiek te slikken. Ze krijgt het verwijt te streng te zijn voor vrouwen die met een onvoldoende grote hijab op straat komen of met jonge mannen wiens haartooi “gekopieerd is van gedegenereerde Westerse mode.”.
“De zedenpolitie breidt de lijst van wat ‘ongepast’ is voortdurend uit”, zegt een 35-jarige vrouwelijke ingenieur in Teheran. “Bij het begin van de winter kwam er de waarschuwing dat vrouwen geen lange laarzen mochten dragen in plaats van broeken en dat hun jas tot onder de knie moest komen. We mogen onze broek niet in onze laarzen steken of ons haar bedekken met een gebreide muts, omdat dat allemaal zogezegd ongepast is”.
“De ontkenning van de overheid dat ze betrokken is bij de politiecampagne kan alleen maar dienen om het slechte imago van de regering op te krikken, met name bij de jonge kiezers”, zegt een waarnemer in Teheran. “Zeventig procent van de bevolking is jonger dan dertig en zij zijn degenen die het meest te lijden hebben onder de politiecampagne. Maar ook in andere plaatsen zoals universiteiten voelen ze de druk van militanten die hun kleding controleren en mannen en vrouwen strikt gescheiden houden.”
De parlementsverkiezingen worden op 14 maart gehouden en Ahmadinejad heeft alle steun nodig die hij kan gebruiken. “De hervormingsgezinden zijn de laatste tijd erg actief. Voormalig president Khatami doet zelf niet mee, maar reist het land rond om anderen te steunen en is op veel plaatsen warm verwelkomd. Er is een ernstige kans dat ze een comeback maken,” zegt een analist in Teheran.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.