Islamitische 'rakettenman' is India's nieuwste wapen

India’s nieuwste wapen in het conflict met zijn islamitische buur Pakistan heet de ‘rakettenman’. De moslim A.P.J. Abdul Kalam, het brein achter India’s raketten- en nucleaire programma’s, is de belangrijkste kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 15 juli. Zijn nominatie door de regerende Nationale Democratische Alliantie, geleid door de pro-hindoe Bharatiya Janata-partij (BJP), geniet ook de steun van de machtige Congrespartij en van belangrijke regionale partijen. Kalam, die ooit startte als krantenverkoper in Tamil Nadu, kreeg als defensie-expert en wetenschappelijk adviseur van de eerste minister de bijnaam ‘rakettenman’.



De kandidatuur van Kalam wordt gesteund door Chandrababu Naidu, de progressieve eerste minister van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh. Diens regionale Telugu Desam Partij (TDP) controleert een kritische vijf procent van de stemmen in het college dat de president verkiest. Ook de Samajwadi-partij (SP), de machtigste formatie in noordelijk Uttar Pradesh, steunt de kandidatuur voluit. Mulayam Singh Yadav, de leider van de SP, is heel populair bij de moslims,

Alleen het Links Front is tegen de kandidatuur van de rakettenman - zij zouden graag een president met meer politieke ervaring zien en verzetten zich ook sterk tegen het nucleaire beleid dat Kalam heeft uitgestippeld. Het Links Front draagt daarom symbolisch Lakshmi Sehgal voor, een 87-jaar oude commandant van het Indische Nationale Leger (INA), die tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten vocht en nu nog steeds als dokter werkt.

Hoewel de bevoegdheden van de president in India eerder symbolisch zijn, heeft hij een enorme morele autoriteit en kan hij de politiek beïnvloeden en sturen. Dat is vooral het geval wanneer roerige provincies onder direct federaal gezag worden geplaatst.

Kalam zou niet de eerste moslim zijn die zijn intrek mag nemen in het uit roze zandsteen opgetrokken paleis Rashtrapati Bhavan. Wat het presidentschap betreft, heeft India immers altijd de seculiere ideeën van stichters Mahatma Gandhi and Jawharalal Nehru gerespecteerd. Van de tien presidenten die het land al telde, waren er twee moslims: Zakir Hussein (verkozen in 1967) and Fakhruddin Ali Ahmad (1974). Deze keer ligt de situatie echter een stuk gevoeliger. Na een aanslag op een trein met hindoefundamentalisten, werd de moslimgemeenschap in de deelstaat Gujarat ongenadig vervolgd. Daarbij vielen honderden doden. De door extreme hindoes gedomineerde deelstaatregering van Gujarat liet begaan.

Daarnaast is er de nucleaire dreiging in het conflict met Pakistan over de grensprovincie Kasjmir. Dat conflict is opnieuw in alle hevigheid opgeflakkerd na aanslag op het Indiase parlement met een bomauto. Veertien mensen kwamen daarbij om het leven. India beschuldigt Pakistan ervan achter die terroristische aanslag te zitten.

In India wonen ongeveer 130 miljoen moslims. Hindoefundamentalisten verweten de Congrespartij er in het verleden vaak van de minderheden te veel in de watten te leggen. In 1998 greep de pro-hindoepartij BJP de macht. Nu is het de beurt aan de BJP om water in de wijn te doen. Hoewel Kalam niet de eerste keuze van de BJP was, heeft de partij toch snel toegegeven onder druk van zijn grootste bondgenoot, de TDP van Andhra Pradesh, die de moslimvervolging in Gujurat openlijk heeft veroordeeld. Linkse leiders beschuldigen de BJP ervan dat ze de gebeurtenissen in Gujurat wil witwassen door een moslim tot president te maken.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.