Islamofobie doodnormaal in de VS

Bijna de helft van de Amerikanen heeft negatieve opvattingen over de islam en een kwart van de mensen is extreem onverdraagzaam tegen moslims. Ze geloven dat “Voor moslims een mensenleven minder telt” en dat “de islam oproept tot haat en geweld”, blijkt uit een onderzoek van de Council on American Islamic Relations (CAIR).
CAIR ontving in 2005 1972 klachten over geweld of discriminatie tegen moslims, dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte het jaar ervoor. De grote heksenjacht tegen de moslims begon kort na de aanslagen van 11 september, toen in opdracht van het ministerie van Justitie 5.000 mensen zonder aanklacht werden vastgezet, alleen omdat ze eruit zagen alsof ze uit het Midden-Oosten afkomstig waren.

Vijf jaar later voelen Amerikanen van Arabische origine zich nog altijd niet op hun gemak. “Wanneer ik de televisie aanzet, vermijd ik de ‘nieuwsprogramma’s’ van CNN of MSNBC omdat Glenn Beck en konsoorten voortdurend haat, onzin en foute informatie de wereld insturen over de islam en de Arabieren, en dat in ‘prime time’ ”, zegt een anonieme getuige. “Televisieseries als ‘24’, ‘Sleeper Cell’, of ‘The Agency’ gaan ook over islamitisch terrorisme. Het is erg moeilijk een moslim te zijn in de VS”.

De meeste moslims in de VS zijn ervan overtuigd dat de regering met termen als “islamofascisme” de onverdraagzaamheid aanwakkert. Discriminatie tegen moslims is in de VS eerder regel dan uitzondering geworden. De voorbeelden gaan van kwaad naar erger.

Farooq Al-Fatlawi zat in de bus naar Chicago. De chauffeur zette hem uit de bus, nadat Farooq had verteld dat hij afkomstig was uit Irak.

Op de luchthaven van Minneapolis werden zes imams in de boeien geslagen en voor het vertrek van een vlucht van US Airways gehaald. Enkele passagiers waren ongerust geworden omdat ze de imams hadden zien bidden op de luchthaven. De volgende dag weigerde de luchtvaartmaatschappij de zes passagiers een nieuw ticket te geven, waarop de imams een klacht indienden.

Het bekendste geval is dat van de Canadese moslim Maher Arar, die in 2002 op een luchthaven in New York door overheidsfunctionarissen werd ontvoerd en tien maanden lang in een gevangenis in Syrië belandde. Hij werd er gemarteld en gedwongen tot valse bekentenissen over zijn vermeende banden met al-Qaeda. Het Canadese gerecht kwam na twee jaar van onderzoek tot de conclusie dat Arar onschuldig was. De man kan de VS echter niet voor de rechter dagen, omdat er bij een rechtszaak “staatsgeheimen” openbaar zouden worden.

Amerikanen van Arabische origine zijn welkom in het leger, maar niet in agentschappen die zich met de nationale veiligheid bezighouden. Het FBI en de CIA namen aanvankelijk veel Arabische Amerikanen aan als analisten en vertalers, maar weigerden hen vervolgens toegang te geven tot vertrouwelijke informatie omdat ze familie hebben in het Midden-Oosten.

Samer Shehata, professor Arabische politiek aan de universiteit van Georgetown in Washington, probeert uitdrukking te geven aan het gevoel dat leeft in de moslimgemeenschap: “Islamfobie gaat fundamenteel in tegen waar de Verenigde Staten voor zouden moeten staan: een rechtvaardige behandeling voor iedereen en geen discriminatie op basis van huidskleur, godsdienst of geslacht”.

“Dit is slecht voor de reputatie van de Verenigde Staten in het buitenland”, vervolgt Shehata, “Wanneer ik in het Midden-Oosten ben, vragen de mensen me vaak hoe het is om als Arabier in de VS te leven. Ze willen weten of we het slachtoffer zijn geworden van discriminatie of misbruik”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift