Islamwereld en Unicef slaan handen elkaar

Unicef is enthousiast over de samenwerking met Organisatie van de Islamitische Conferentie en met de Isesco, de Islamitische tegenhanger van de Unesco. De drie publiceren deze week voor het eerst samen een rapport. De samenwerking geeft ons ook de mogelijkheid thema’s als vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken te bespreken, zegt Peter Crowley van Unicef.


11 van de 16 landen met de hoogste kindersterfte ter wereld zijn Islamlanden. In het totaal sterven er elk jaar zo’n 4,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan te voorkomen ziektes en ondervoeding. Dat stelt gezamenlijke rapport van de Kindorganisatie van de VN (Unicef), de Iseco, de Islamitische Educatieve Wetenschappelijke en Culturele Organisatie en de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), een intergouvernementele organisatie die 57 landen groepeert.

Maar het zijn niet zozeer de statistieken die nieuw zijn aan dit rapport. Nieuw is de samenwerking tussen de OIC-lidstaten, de Iseco en Unicef om het leven van de 600 miljoen kinderen in de Islamwereld te verbeteren, zegt Crowley, bij Unicef het hoofd van het kantoor voor openbare partnerschappen.

Ik ben uiterst bemoedigd door de visie en het leiderschap die de OIC en de Iseco hebben getoond in de mobilisatie van de Islamlanden om de vooruitgang voor kinderen te versnellen, zegt ook Unicef-baas Ann Veneman.

De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Syed Hamid Albar stelde het nieuwe rapport voor. Hij stelde dat bijna alle OIC-regio’s (Afrika, Azië en het Midden-Oosten) gefaald hebben genoeg vooruitgang te boeken naar de millenniumdoelstellingen. Dat zijn acht internationale minima inzake ontwikkeling tegen 2015.

Albar riep de Islamwereld op mee te doen om kinderen te beschermen en te voldoen aan internationale akkoorden. Het rapport denkt daarvoor vooral aan actieve intergouvernementele partnerschappen, met financiering en technische expertise vanuit de privé-sector.

Enkele beschamende voorbeelden: in Afghanistan sterft één zwangere vrouw op zes en in de Afrikaanse Islamlanden loopt één zwangerschap op 15 fataal af. Wereldwijd is dat maar één op 74. Met uitzondering van de Arabische wereld, is meer dan een derde van alle kinderen in de Islamwereld chronisch ondervoed. Bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar in Afghanistan, Jemen en Bangladesh wegen te weinig en zijn te klein voor hun leeftijd.

Het rapport geeft ook succesverhalen. Oman bijvoorbeeld, slaagde erin de kindersterfte terug te dringen van 280 overlijden op 1000 levende geboortes in de jaren zestig tot 12 op 1000 in 2003.

Eén van de doelstellingen van het rapport is lidstaten de kans te geven ervaringen te delen en van positieve voorbeelden te leren, zegt dr. Abdulaziz Othman Altwaijri, de directeur-generaal van de Isesco.

De OIC houdt volgende maand een belangrijke bijeenkomst van minister in het Marokkaanse Rabat. De excellenties zullen er zich buigen over de resolutie over kinderbescherming die ze tijdens de OIC-topin 2003 aannamen en een breed scala aan thema’s bespreken die verband houden met kinderen, van de strijd tegen aids tot degelijk onderwijs. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.