Isolatie Gazastrook zorgt voor humanitaire crisis

Sinds Israël de grensposten rond de Gazastrook heeft afgesloten, zakken de Palestijnse bewoners steeds dieper weg in een humanitaire crisis. Ongeveer 80 procent van de fabrieken in Gaza is ondertussen dicht. “Daarmee worden de 1,5 miljoen Palestijnen nog meer afhankelijk van humanitaire hulp”, zegt Michael Bailey van Oxfam.
Sinds Hamas de macht in de Gazastrook naar zich toetrok, startte Israël met een politiek van complete isolatie. Enkel voedsel en medicijnen konden naar de Gazastrook worden overgebracht. Maar het is volgens Israël onmogelijk het vervoer van de hulpgoederen samen met Hamas te coördineren. Bovendien weigert Israël met de militante organisatie te praten.
Ook goederen zoals cement geraken niet meer ter plaatse. Het Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen van de VN heeft vorige week dan ook aangekondigd dat het al zijn bouwprojecten stopzet. Met erg nadelige gevolgen voor de constructie van ziekenhuizen en waterwerken.

Fatah versus Hamas


Er gaan verschillende stemmen op over het effect van de crisis op de populariteit en macht van Hamas. Volgens Mohammed al-Talbani, eigenaar van een koekjesfabriek in Gaza, “maakt het ‘wurgen’ van Gaza Hamas niet minder populair. Integendeel, de economische wurggreep drijft mensen tot extremisme. In Gaza krijgen mensen voedselhulp van Hamas en geven ze Israël de schuld van de grenssluiting.”
In een artikel dat begin juli werd gepubliceerd op de website van MO*, denkt Ludo de Brabander van de Vrede vzw dat “de overname van het gebied Hamas wel eens de das zou kunnen omdoen. Zij zijn nu de enige verantwoordelijke in het gebied. Als de situatie niet verbetert, zal het volk zich misschien tegen hen keren.”   
De Palestijnen die vastzitten aan de grenspost in Rafah denken er nog anders over. “We willen geen Hamas of Fatah, we willen hier gewoon weg”. Dat vinden ook vele andere Palestijnen in de straat, schrijft journalist Philip Rizk in een opiniestuk in het online nieuwsmagazine, Palestine Chronicle.

Westerse ‘oplossingen’


In de zoektocht naar een oplossing voor de humanitaire crisis richtte Abbas een  ‘noodregering’ op in de Westbank. Maar volgens Philip Rizk volgt het nieuw samengestelde kabinet een westerse lijn om de crisis te bezweren. “De Palestijnse leiders die zich willen onderwerpen aan Israël en aan de internationale eisen, doen dit uit puur pragmatisme”, aldus Rizk. “Maar op lange termijn zal hun beslissing negatieve gevolgen hebben voor het volk.”
Volgens Ludo de Brabander “proberen Israël en het Westen de strijd tussen de twee regeringspartijen aan te wakkeren zodat alle aandacht naar het interne Palestijnse gevecht gaat en Israël zonder al te veel controle kan doorgaan met de bezetting en annexatie van de Palestijnse gebieden”.
Bronnen:
www.palestinechronicle.com
www.irinnews.org
www.trouw.nl
www.un.org
www.mo.be 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.