'Isräelisch antismokkelplan zorgt voor massale onteigeningen'

Het Israëlische leger heeft plannen om een loopgraaf te bouwen langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte. Volgens Israël is dat nodig om de wapensmokkel vanuit Egypte te stoppen. De mensenrechtengroep Human Rights Watch waarschuwt voor een nieuwe golf van verwoeste Palestijnse huizen.

Het Israëlische leger heeft drie plannen klaar om een loopgraaf te bouwen langs de zogenaamde Philadelphiroute, die ten zuiden loopt van de Palestijnse grensstad Rafah. Zo’n loopgraaf moet de smokkelaars tegenhouden die vanuit Egypte wapens smokkelen naar de Palestijnen in de Gazastrook. Israël zegt dat het sinds 2000 al negentig tunnels heeft ontdekt in Rafah, al wordt dat cijfer sterk betwist.

Volgens HRW zal het plan opnieuw tot massale onteigeningen van Palestijnse woningen zorgen. Het meest ingrijpende plan wil 3000 huizen met de grond gelijk maken. De meest bescheiden optie vergt 200 huizen, aldus de mensenrechtengroep.

De Israëlische regering moet het plan nog goedkeuren. De bouw van een loopgraaf is militair gezien absoluut geen noodzaak en bijgevolg vanuit juridisch oogpunt volstrekt illegaal, argumenteert HRW. Het vernietigen van privé-eigendommen in tijden van oorlog is verboden krachtens de Conventies van Genève. Het leger moet eerst aantonen dat radars, sensoren en andere “niet-destructieve technologieën” niet werken, zegt de mensenrechtengroep.

HRW hoopt dat de Israëlische procureur-generaal Menachem Mazuz die argumentatie volgt. Mazuz bracht in oktober een kritisch rapport uit over de vernietiging van Palestijnse huizen. De procureur-generaal noemde de praktijk niet te rijmen met het internationale humanitair recht.

De voorbije jaren heeft het Israëlische leger de huizen van 16.000 Palestijnen vernietigd tijdens militaire operaties, schat HRW. In september 2004 reden bulldozers nog 70 Palestijnse huizen plat en in mei maakte het leger bijna 300 huizen met de grond gelijk bij acties tegen Palestijnse opstandelingen. “Dit voorstel past in de campagne van het Israëlische leger om een steeds grotere bufferzone aan te leggen die vrij is van Palestijnen”, gelooft HRW. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift