Israël bouwt noodhospitaal onder de grond

Aan de kust van Israël, vlakbij de grens van Libanon, wordt in hoog tempo gewerkt aan een ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen. Maar dan wel een parkeergarage die in geval van oorlog kan worden omgetoverd tot een ziekenhuis met tweeduizend bedden.

Het grootste ondergrondse ziekenhuis ter wereld, op het terrein van het medisch centrum Rambam, moet in mei 2012 afgerond zijn. “In normale tijden is het een parkeergarage voor 1500 auto’s”, vertelt Ariye Berkovitz, hoofd van de ingenieursafdeling. “Maar bij een noodtoestand kunnen we twee van de drie verdiepingen binnen 48 uur ombouwen tot een geavanceerd onderaards ziekenhuis dat bestand is tegen raketaanvallen. Daarmee kunnen we de hele bevolking van Noord-Israël bedienen.”

“Er is natuurlijk één dreiging waar we ons nog niet op kunnen voorbereiden: een kernbom”, voegt hij droogjes toe.

Patiënten naar kelders

Ziekenhuisdirecteur Rafael Beyar vertelt dat Rambam tijdens de oorlog met Hezbollah in 2006 continu bestookt werd met raketten. “Elke dag was er tien tot vijftien keer luchtalarm. Zestig raketten vielen binnen een straal van een kilometer om ons ziekenhuis. We moesten patiënten naar kelders slepen, afdelingen evacueren en we moesten de intensive care laten doordraaien, ook al werden we bestookt.”

“Het nieuwe noodziekenhuis zal altijd kunnen doorgaan”, zegt hij. Bij een chemische of biologische aanval wordt de vervuilde lucht schoongemaakt door een systeem van pompen en filters.

Het ziekenhuis ligt aan de kust van de Middellandse Zee, onder zeeniveau. Dat maakt het project extra complex. “Honderd pompen zijn continu bezig met het filteren en afvoeren van twaalfduizend kubieke meter zeewater, tien meter onder de betonnen funderingen”, aldus Berkovitz. De fundering is gebouwd als vlot, dat tegenwicht moet bieden tegen de opwaartse kracht van de zee. Het hele gebouw is waterdicht verpakt om te voorkomen dat er iets van buiten naar binnen kan.

Etmaal

Volgens de ingenieur kan het ziekenhuis een etmaal volledig afgesloten blijven, indien nodig, zonder zuurstof, water, voedsel en medicijnen van buitenaf. “We hebben laboratoria, vier volledig draaiende theaters, een radiografieafdeling en een trauma-afdeling.”

De missie van het ziekenhuis is niet het aanwakkeren van doemscenario’s. Bovenop het ondergrondse deel komt een nieuw, regulier ziekenhuis met speciale afdelingen voor pediatrie, oncologie en hartziekten. Onderzoek zal plaatsvinden in een futuristische ‘ontdekkingstoren’.

Aan onderzoek zal het niet liggen, in Israël. Het grootste gezondheidsrisico bestaat erin dat steeds meer ziekenhuizen zich bevinden binnen het bereik van raketten. “We hopen dat er geen oorlog meer komt”, besluit Beyar, de directeur. “Maar als er wel oorlog komt, bevinden wij ons aan het front. Daarom moeten wij ons overal op voorbereiden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.