Israël en Hamas leveren slag om legitimiteit (analyse)

Israël lijkt er bij het grondoffensief in Gaza van uit te gaan dat het al twee belangrijke doelstellingen van de oorlog heeft bereikt. De militaire operatie demonstreert de verregaande interpretatie die Israël hanteert van het recht op zelfverdediging, en het gebrek aan forse reacties illustreert in Israëlische ogen de legitimiteit ervan. Maar ook Hamas kan aan legitimiteit winnen als het de aanvallen lang genoeg doorstaat.
De oorlog in Gaza heeft volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid al aan meer dan 500 mensen het leven gekost. Sinds het begin van het grondoffensief zaterdag zouden er al 70 mensen zijn gestorven, vooral burgers. De internationale gemeenschap voert de diplomatieke inspanningen op om een einde te maken aan de vijandelijkheden. De Franse president Nicolas Sarkozy zal de komende dagen Egypte, Israël, de Westelijke Jordaanoever, Syrië en Jordanië aandoen. Tegelijk zal een missie van de EU onder leiding van de Tsjechische buitenlandminister Karel Schwartzenberg gesprekken voeren in Egypte.

Gesloten rangen


Maar de Israëlische rangen zijn opvallend gesloten. Stilaan wordt duidelijk dat de voltallige Israëlische regering heeft ingestemd met de militaire acties in Gaza, het grondoffensief inbegrepen. Naar verluidt waren er maar twee onthoudingen – van ministers die willen dat Israël met het offensief niet alleen een einde maakt aan de raketbeschietingen vanuit Gaza maar er ook meteen het Hamasbewind omverwerpt.
Ook bij de Israëlische bevolking is er veel steun voor het offensief in Gaza. De Israëlische beleidsmakers gaan er zelfs van uit dat er behoorlijk wat begrip is voor hun optreden in andere landen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Ze wijzen erop dat Hamas volgens Egypte “verantwoordelijk” is voor de opflakkering van de vijandelijkheden, dat de Arabische Liga niet tot een eensgezind standpunt komt, dat de VN-Veiligheidsraad zich niet voor woensdag zal uitspreken over de zaak en dat Tsjechië als voorzitter van de EU de “defensieve” aard van de Israëlische operatie in Gaza heeft erkend. Ook het stilzwijgen van Barack Obama en het feit dat de VS geen gezant naar de regio heeft gestuurd, zijn opstekers voor Israël.
Het Israëlische leger wil in de eerste plaats de lanceerplaatsen in handen krijgen vanwaar Hamaseenheden de voorbije tijd raketten afvuurde op Israëlische steden en dorpen. De bedoeling is vooral de wil van Hamas te breken om door te gaan met die beschietingen.

Afschrikking


De meer algemene doelstelling is weer voor een afschrikking te zorgen die lange tijd standhoudt. “Afschrikking bestaat uit twee elementen, niet alleen de vastbeslotenheid om te handelen, maar ook de wil om de moeilijke beslissingen te nemen die daarvoor nodig zijn”, zei Danny Rotschild, een generaal-majoor van de reservisten, in een recent interview op Israel Radio. Volgens Rotschild is het nu voor heel de regio duidelijk dat Israël over die capaciteiten beschikt.
Hamas staat nu met de rug tegen de muur, maar ook die beweging zou aan legitimiteit kunnen winnen door het conflict. Aanwijzingen zijn er al. “De Israëli’s zeggen dat ze het opnemen tegen Hamas en niet tegen de bevolking van Gaza. Maar we zijn allemaal Hamas”, zeggen Palestijnen uit Gaza.
Ook volgens de Israëlische commentator Zvi Barel is de kans groot dat Hamas niet uitgeteld zal raken. “Als de oorlog voorbij is, zal Gaza niet langer bestuurd worden door een terroristische organisatie, maar wel door een regering met een zekere status die invloed zal kunnen uitoefenen op regionale initiatieven van Israël”, schreef Barel in de progressieve krant Haaretz. “Hamas kan door de oorlog bereiken wat onbereikbaar bleef door zijn verpletterende overwinning bij de Palestijnse verkiezingen.”
En ook voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn aanhangers is het bang  afwachten of Hamas met een grotere legitimiteit uit de oorlog komt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift