Israël en Palestijnse Autoriteit houden geheim overleg

Israël en de Palestijnse Autoriteit voeren al geheime gesprekken over de hervatting van het vredesproces. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz vandaag op zijn website.
Het nieuws komt er net voordat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag een bezoek brengt aan de Amerikaanse president Barack Obama.
Het nieuws is opmerkelijk, want Netanyahu stelde zich tot nog toe hard op in de Palestijnse kwestie. De Palestijnse Autoriteit van haar kant heeft altijd gesteld dat ze pas naar de onderhandelingstafel terugkeert als Israël stopt met de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Op het topoverleg vandaag in het Witte Huis zal de Palestijnse kwestie centraal staan. Obama wil het vredesproces in het Midden-Oosten versnellen, maar Netanyahu staat op de rem. De relatie tussen de Israël en de Verenigde Staten koelde daardoor af de laatste tijd.
Analisten verwachten dat Netanyahu zich in Washington hard zal opstellen maar tegelijk een confrontatie met Obama zal willen vermijden.
Zaterdag verklaarde defensieminister Ehud Barak dat Netanyahu bereid was een tweestatenoplossing voor Israëli’s en Palestijnen openlijk te steunen, iets wat de premier tot nog toe telkens vermeden had.
Een medewerker van Netanyahu acht het dan weer onwaarschijnlijk dat de premier vandaag al de creatie van een Palestijnse staat onderschrijft, aldus Haaretz. Een andere hooggeplaatste bron meldde aan de krant dat Obama en Netanyahu vandaag enkel hun standpunten zullen verduidelijken. “In een volgende fase zullen de teams de verschillen trachten te verkleinen en naar manieren zoeken om het vredesproces vooruit te helpen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.