Israël gaat diep in trukendoos bij slag om Oost-Jeruzalem

De Israëlische regering zet alles op alles om het Joodse bevolkingsaandeel in Oost-Jeruzalem op te krikken. Dat moet een opdeling van de stad ondenkbaar maken. Israël heeft de macht, de Palestijnse bewoners kunnen daar alleen hun hogere geboortecijfer tegenover stellen.

Volgens het internationale recht loopt er nog altijd een groene lijn tussen het Israëlische West-Jeruzalem en Oost-Jeruzalem, een stadsdeel dat Israël tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967 bezette en annexeerde. Voor de Verenigde Naties blijft Oost-Jeruzalem bezet gebied en moet Israël zich er net als uit alle andere Palestijnse gebieden uit terugtrekken.
De toekomst van Jeruzalem is een van de belangrijkste struikelblokken in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnse onderhandelaar Saëb Erekat maakte vorige maand nog eens duidelijk dat een vredesakkoord geen zin heeft zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat. De Israëlische premier Ehud Olmert had voorgesteld dit jaar nog een vredesakkoord te sluiten, maar een oplossing voor Jeruzalem naar een later tijdstip te verschuiven. Het Israëlische parlement keurde in 1980 een wet goed die “het volledige en onverdeelde Jeruzalem” uitroept tot hoofdstad van Israël.
Joodse stempel
Israël drukt een steeds sterkere Joodse stempel op Oost-Jeruzalem. De overheid beperkt het aantal vergunningen voor familiehereniging voor Palestijnse bewoners, hertekent de stadsgrenzen, breidt bestaande nederzettingen van Joodse kolonisten uit en bouwt ijverig aan nieuwe nederzettingen.
Volgens de Israëlische organisatie Peace Now schreef Israël in augustus aanbestedingen uit voor de bouw van 1.761 woningen voor Israëlische kolonisten in Oost-Jeruzalem. B’Tselem, een andere Israëlische mensenrechtenorganisatie, stelt dat er nu al bijna 192.000 kolonisten in Oost-Jeruzalem zijn, verspreid over twaalf nederzettingen. Allemaal illegaal, zeggen de Palestijnen, want Israël heeft geen recht om zijn inwoners zich te laten vestigen op bezet gebied.
Door de wijziging van de stadsgrenzen zijn de nederzettingen in Jeruzalem binnengehaald, terwijl de hoge muur waarmee de Joodse staat zich tegen terroristische aanslagen vanuit de Westelijke Jordaanoever beschermt, belangrijke Palestijnse wijken van de stad afsnijdt. Volgens een voorzichtige schatting van de VN leeft al ongeveer een kwart van de 253.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem aan de verkeerde kant van de muur.
“De Israëli’s sturen aan op de totale verjoodsing van Jeruzalem”, zegt Suhail Khalilieh, een onderzoeker van het Instituut voor Toegepast Onderzoek in Jeruzalem (ARIJ), een Palestijnse denktank. “De laatste fase van hun plan bestaat uit de voltooiing van de muur. Die zal zo verlopen dat de Palestijnen nog 15 tot 20 procent van de totale stadsbevolking uitmaken.”
Administratieve geboortebeperking
Israël probeert zich met nog een hele resem andere maatregelen in te dekken tegen het hogere geboortecijfer bij de Palestijnse bevolking, dat het Joodse overwicht in Jeruzalem op termijn weer zou kunnen gaan bedreigen. Palestijnse bewoners van Oost-Jeruzalem die zeven jaar buiten de stad leven, verliezen hun bewonersstatuut. Die regeling geldt niet voor het overwegend door Joden bewoonde West-Jeruzalem. Volgens VN-cijfers werden in 2006 de identiteitskaarten van 1360 Palestijnse bewoners van Oost-Jeruzalem ingetrokken, het hoogste aantal sinds het begin van de bezetting in 1967.
Echtgenoten van inwoners van Jeruzalem die uit de Palestijnse gebieden komen, kunnen sinds 2003 geen permanente verblijfsvergunning meer krijgen in de stad. Kinderen van Palestijnse stadsbewoners krijgen alleen een permanente verblijfsvergunning als hun vader er een heeft.
Israël gebruikt ook stedenbouwkundige trucjes om het Joodse bevolkingsaandeel op te drijven. Met gulle belastingvoordelen en forse openbare investeringen, worden nieuwbouwprojecten in Joodse wijken gestimuleerd, terwijl de bouwijver in Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem wordt afgeremd. Voor Palestijnen is het ook heel moeilijk om aan de nodige vergunningen te komen. Volgens Jeff Halper van het Israëlisch Comité tegen de Afbraak van Huizen (ICAHD) zijn er nu 25.000 woningen tekort in Oost-Jeruzalem. Dat jaagt de prijzen omhoog, wat nefast is voor de vaak armere Palestijnen. Illegaal gebouwde huizen worden genadeloos afgebroken. Vooral Palestijnse bouwheren worden daardoor getroffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.