Israël - Gaza: stand van zaken

Sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam is dit de tweede maal dat het conflict met Israël escaleert. Hamas werd op legitieme wijze democratisch verkozen maar wordt door Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd. In 2005 hadden de Israëli’s zich uit Gaza teruggetrokken, maar sindsdien houden zij de gemeenschappelijke grenzen met Gaza gesloten. In december 2008 viel Israël Gaza opnieuw binnen met operatie Cast Lead. Deze maand ontvlamde het conflict opnieuw.

  • CC Israel Defense Forces Het Israëlische Iron Dome verdedigingssystem in Ashdod onderschept een vanuit Gaza afgevuurde raket. Sinds het begin van operatie "Zuil van verdediging" werden al honderden in Gaza gelanceerde raketten door het systeem uitgeschakeld. CC Israel Defense Forces

Chronologie huidig conflict

8 November

Na twee weken van staakt-het-vuren betreden Israëlische soldaten Gaza. Bij wederzijdse beschietingen komt een twaalfjarige Palestijnse jongen om het leven die in de buurt van de grens aan het voetballen was. Als reactie blazen Palestijnen een tunnel onder de grens met Israël op, waarbij een Israëlische soldaat gewond raakt.

10 November

Vier Israëlische soldaten raken gewond door de inslag van een Palestijnse antitankraket wanneer zij in een voertuig langs de Israëlische zijde van de grens met Gaza patrouilleren. Later komen twee Palestijnse jongeren van 16 en 17 om het leven bij artillerie-inslag op een voetbalveld. Een tent waar rouwende Palestijnen zich verzamelden, wordt door een Israëlische tank beschoten, twee burgers worden gedood.

11 november

Bij Israëlische aanvallen komt een Palestijn om het leven en vallen een tiental gewonden. Volgens de Israëlische regering raken drie Israëlische burgers gewond door projectielen vanuit Gaza.

Tijdens een bijeenkomst van de Israëlische regering diezelfde zondag dringt minister van Transport Yisrael Katz aan om ‘het hoofd van de slang af te snijden… de leider van Hamas in Gaza te verwijderen’. Katz stelt tevens voor om water, voedsel en elektriciteitsbevoorrading naar Gaza lam te leggen.

12 november

Palestijnse facties zijn bereid om een vredesverdrag te tekenen indien Israël haar aanvallen staakt.

14 november

Na twee relatief rustige dagen doden Israëli’s het hoofd van Hamas’ militaire vleugel, Ahmad Jabari. Jabari werd als erg invloedrijk omschreven en staat bekend om zijn gestructureerde aanpak en goed geplande aanvallen tegen Israël. Hij zou controle gehad hebben over alle andere militaire organisaties in Gaza, in het bijzonder over de Islamitische Jihad. Volgens analisten was hij goed geplaatst als vredesonderhandelaar.

Diezelfde dag komen nog zes Palestijnen om bij Israëlische aanvallen. Er worden een tiental raketten vanuit Gaza afgevuurd waarvan de meeste onderschept worden door het Israëlische Iron Dome verdedigingssysteem.

15 november

Drie Hamas-militanten komen om bij twee afzonderlijke Israëlische luchtaanvallen. De eerste drie Israëlische doden vallen bij raketaanvallen van Hamas in de stad Kiryat Malachi, 25 kilometer ten noorden van Gaza. Voor het eerst sinds de golfoorlog van 1991 bereiken raketten de noordelijke Israëlische stad Tel Aviv. Een raket landt in zee voor de kust, een tweede komt neer in onbewoond gebied rond de stad.

18 november

De bloedigste dag sinds het begin van de Israëlische operatie ‘zuil van verdediging’. Bij een Israëlische raketaanval op hun huis in Gaza-stad komen tien leden van een Palestijnse familie om. Volgens de Israëli’s hield een Hamas-leider zich in het huis schuil. Omwonenden kenden de geviseerde Hamas-leider niet.

Premier Netanyahu verklaart dat hij bereid is de operatie uit te breiden. Aan de grens met Gaza staan grondtroepen klaar om tot een inval over te gaan. 75000 reservisten van het Israëlische leger zijn opgeroepen.

19 november

Meer dan tien Palestijnen komen om het leven in Gaza, waaronder verschillende kinderen. Er worden bijna zeventig raketten afgevuurd vanuit Gaza waarbij drie Israëli’s gewond raken. Veel inwonders van Zuid-Israël vluchten naar het noorden. Een gebouw in gaza-stad waarin internationale media gevestigd zijn, wordt het doelwit van drie Israëlische aanvallen.

20 november

Meer dan honderd Israëlische aanvallen Gaza. Het gebouw van de Islamitische Nationale Bank, een bank van Hamas, en het huis van een Hamas-leider worden gebombardeerd. Aan Palestijnse zijde zijn al meer dan honderd doden geteld. Volgens waarnemers lijken de wederzijdse aanvallen af te nemen.

Onderhandelingen

In Caïro vonden maandag en dinsdag gesprekken plaats tussen vertegenwoordigers van Hamas en Israëlische oud-regeringsleden. De Egyptische president Morsi tracht met medewerking van Qatar en Turkije tot een wapenstilstand te komen tussen Gaza en Israël. De precieze inhoud van de gesprekken is niet bekend, maar beide partijen hebben hun eisen voorgelegd.

Nog in Caïro ontmoet de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Al-Arabi. Ban Ki-Moon dringt er op aan om het initiatief van president Morsi te steunen.

Later deze week zal Ban Ki-Moon doorreizen naar Jeruzalem en Ramallah in de Westelijke Jordaanoever om er te praten met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas. Waarnemers geloven dat Ban Ki-Moon Israël en de Westelijke Jordaanoever enkel zou bezoeken, als een diplomatieke oplossing mogelijk is.

Eerder waarschuwden zowel president Morsi als Ban Ki-Moon Israël om niet over te gaan tot een grondoffensief. Israëlische regeringsvertegenwoordigers deelden vandaag, 20 november, mee dat de plannen voor een grondoffensief worden stilgelegd om de gesprekken met Hamas een kans te geven. Israël schuift donderdag naar voor als deadline om de gesprekken te doen slagen.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton, komt vanavond aan in Israël voor een ontmoeting met premier Netanyahu. Clinton bezoekt later deze week de Westelijke Jordaanoever en Egypte, maar zal niet met Hamas-leden praten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoğlu bezoekt vandaag Gaza, samen met delegaties uit verschillende Arabische landen , om hun solidariteit met de Palestijnen te uiten.

Eerder deze week kwamen vanuit Europa oproepen om te onderhandelingen. Onder meer de ministers van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Beiden duiden wel een verschillende schuldige aan voor het ontstaan van het conflict. De Britse William Hague legt de volledige verantwoordelijkheid bij Hamas. De Franse Laurent Fabius daarentegen spreekt van een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel Israël als Hamas. Fabius zei dat ‘er raketten uit Gaza worden afgevuurd en dat er extreem-dodelijke aanvallen tegen de bevolking van Gaza plaatsvinden’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.