'Israël moet onmiddellijk Syrische Golan teruggeven'

Door het Israëlische veiligheidskabinet te citeren in haar artikel “Israël bespreekt Syrische dreiging” in MO* van 9 augustus 2007, geeft MO* een vertekend beeld van de situatie. Er is helemaal geen verhoogde militaire dreiging vanuit Damascus, maar het is Israël die de oorlogstrom luidt.
Israël stuurde deze week het gerucht de wereld in dat Rusland twee militaire basissen zou opzetten op Syrisch grondgebied. Syrië is uiterst gevoelig voor zijn soevereiniteit en liet zelfs tijdens de koude oorlog geen Russische basissen toe op haar grondgebied. Tel Aviv wou alleen de boel opstoken met deze verklaring.
Syrië zelf heeft te maken met terrorisme. Syrische grenssoldaten verloren al zes manschappen en zeventien Syriërs raakten gewond bij meer dan honderd aanslagen van militanten vanuit Irak. Islamitische militanten vormen een even grote bedreiging voor Syrië als voor Irak. Damascus heeft al talrijke aanslagen zoals deze tegen de Amerikaanse ambassade in Damascus moeten verijdelen.
Syrië voorstellen als een terreurstaat slaat dus nergens op. In 1982 moest men in Hama gewelddadige acties van de Moslimbroederschap onderdrukken of het land was toen dezelfde weg opgegaan als het huidige Irak.
Als er Syrische activiteit is waar te nemen, dan is deze van defensieve en niet offensieve aard. Dat geven zelfs de Israëliërs toe. Maar men liet verstaan dat een zogenaamde “aanslag in de Golan” hen tot actie zou bewegen.
President Assad vraagt via Spaanse bemiddeling om in aanwezigheid van een neutrale partner, zoals Turkije, te gaan praten met Tel Aviv. Olmert geeft de Spaanse diplomaat het antwoord “Wij willen geen oorlog!”. Is dat een manier van onderhandelen? Het Noordelijk Front Comité houdt zijn zesde ontmoeting in twee maanden. Olmert, Barak, Tzipi Livni, Eli Yishai, Avi Dichter, Shaul Mofaz, Benjamin Ben-Eliezer, Rafi Eitan en Avigdor Lieberman besloten deze week om raket-waarschuwingssignalen te installeren, schuilkelders te vernieuwen en te onderzoeken hoe de Israëlische infrastructuur bestand is tegen een (tegen)aanval.
Als Israël geen oorlog wenst, dan moet het ophouden met spelletjes spelen en onmiddellijke onderhandelingen aangaan met de Syriërs. Dan moet het niet elke week vergaderen over oorlogsplannen en geen journalisten (Attila Farahat en zijn hulp Yousuf Shams) aanhouden in de bezette Golan.  VN-Resolutie 497 (17/12/1981) besliste duidelijk dat “de annexatie door Israël van de Golanhoogten in juni 1967 ‘ongeldig en nietig’ is en eist dat Israël zijn besluit onmiddellijk herroept (http://www.yale.edu/lawweb/avalon/un/un497.htm).
De Israëlische wetten, jurisdictie, nederzettingen met 20.000 kolonisten  en administratie op de Golan zijn illegaal. Toen De Syriërs in oktober 1973 Quneitra heroverden op de Israëlische bezettingsmacht, hadden de Israëli’s elke huis, gebouw, kerk en moskee vernield met bulldozers en dynamiet en werden zelfs de graven van de bijzonderste stad in de Golan leeggeroofd en vernield. 140.000 Syriërs werden in 1967 verdreven uit de Golan (intussen gaat het om een familie van 500.000 Syriërs die nooit terugkonden naar hun dorpen). Dit was een etnische zuivering door Israël.

Op de website van MO.be is er plaats voor opiniestukken. Zelf een bijdrage leveren? Stuur je bericht naar webredactie@mo.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.