Israël treedt harder op tegen Afrikaanse vluchtelingen

De Israëlische regering zoekt dringend een oplossing voor de duizenden vluchtelingen die illegaal in het land verblijven. Israël wil deporteren maar stuit op protest van de mensenrechtenorganisaties.
De regering Olmert moet binnen drie weken een oplossing hebben gevonden voor Israël’s migratieprobleem.
Volgens het Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken leven naar schatting zevenduizend illegale vluchtelingen in Israël. Tienduizenden anderen wachten aan de Zuid-Egyptische grens op een gunstig moment om over te steken. De vluchtelingen komen voornamelijk uit sub-Saharalanden zoals Soedan, Ivoorkust en Eritrea. 
‘In februari vorig jaar kwamen zevenennegentig vluchtelingen aan in Israël. In februari dit jaar zijn meer dan duizend vluchtelingen het land binnengedrongen,’ zegt Ya’acov Ganot, het hoofd van de bevolkingsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘De cijfers spreken voor zich. De vluchtelingen moeten worden tegengehouden of Israël zal overspoeld worden.’
De Israëlische regering heeft de hulp ingeroepen van internationale organisaties - waaronder het VN-Secretariaat voor Vluchtelingen (UNCHR) – voor advies. Vermoedelijk wordt de meerderheid van de vluchtelingen toch gedeporteerd.  
Controversiële beslissing
De mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen de deportaties die volgens hen controversieel zijn. ‘De internationale gemeenschap  moet de internationale wetten die Israël in 1951 naar voren heeft geschoven in acht nemen. Die wetten verplichten Israël om die vluchtelingen op te vangen,’ zegt Ran Cohen, woordvoerder van Physicians for Human Rights.
De Israëlische politie heeft intussen de opdracht gekregen om duizenden Afrikaanse asielzoekers die het land via Egypte zijn binnengedrongen terug te sturen. Premier Olmert heeft de veiligheidsdiensten ook opgedragen om de grens met Egypte strenger te controleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.