Israël vernielt bedoeïenendorp

De Israëlische overheid heeft het bedoeïenendorp al-Arakib in de Negevwoestijn met de grond gelijk gemaakt. Bulldozers vernielden de huizen van ongeveer driehonderd inwonders.
Al-Arakib is een van de 45 bedoeïenendorpen die niet erkend is door de Israëlische autoriteiten. Volgens Haia Noach, directeur van het Negev Co-existence Forum, arriveerden de bulldozers gisteren (dinsdag) in de vroege ochtend. “Ze deden er zo’n drie tot vier uur over om alle huizen te vernielen”, zegt ze.
Er braken schermutselingen uit toen de dorpelingen en zo’n 150 activisten de vernielingen probeerden stil te leggen.
Politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld bevestigt de ochtendlijke operatie, maar wijst erop dat de huizen “illegaal gebouwd zijn” en dat de vernieling strookt met een rechterlijke uitspraak die elf jaar geleden gedaan werd, maar nooit geïmplementeerd was.
Noach spreekt over een “oorlogsverklaring”. De bewoners wachten op hulp en zullen waarschijnlijk ter plaatse tenten opzetten, zegt ze. Volgens het Negev Co-existence Forum leeft de helft van de 155.000 bedoeïenen in de Negev – allemaal Israëlische burgers - in dorpen die niet erkend zijn door de overheid. Ze beschikken niet over diensten als water en elektriciteit.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift