Israël wil geen pottenkijkers in Gaza

Israël duldt geen getuigen van de militaire operatie in de Gazastrook. Buitenlandse media moeten het stellen met de verslagen van hulporganisaties en Palestijnse journalisten.
In november hield Israël voor het eerst buitenlandse journalisten weg uit Gaza, maar het trok die beslissing in na een klacht van de Foreign Press Association (FPA) bij het Israëlische Hooggerechtshof en een brief van verschillende hoofdredacteuren van buitenlandse media aan de Israëlische regering.
De Israëlische regering probeert niet alleen de buitenlandse media buiten de Gazastrook te houden. De Mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, gaf de Israëlische regering eerder deze week de volle laag voor de arrestatie en uitzetting van de expert Richard Falk, die er voor de VN op missie was om de mensenrechtensituatie in de Bezette Gebieden te bestuderen.

Humanitaire crisis


De Israëlische bombardementen hebben al bijna vierhonderd doden en 1.800 gewonden gemaakt. Bij raketaanvallen op Israël vanuit Gaza zijn al drie doden gevallen. De Palestijnse ziekenhuizen zijn absoluut niet in staat om de gewonden op te vangen. De maandenlange blokkade van Gaza heeft ervoor gezorgd dat er een groot tekort is aan geneesmiddelen en apparatuur om de slachtoffers te verzorgen.
“Op een bepaald moment kwamen 140 gewonden in één keer toe”, vertelt Sammy Hassan, woordvoerder van het Shifa hospitaal in Gaza. “Onze medewerkers waren kompleet overweldigd. We hadden gewoon de middelen niet om ermee om te gaan. De gewonden en stervenden lagen in de gangen en op de vloer.” Volgens Hassan is veel van het medische materiaal defect, valt de stroom geregeld uit en zit de noodgenerator bijna zonder brandstof.
Volgens Ann Sophie Bonefeld van het Internationale Rode Kruis in Jeruzalem, is de humanitaire situatie in Gaza erg zorgwekkend. “Er is gebrek aan donorbloed, medicijnen en wisselstukken voor medisch materiaal”, zegt ze. “De ziekenhuismedewerkers zijn overwerkt en maken zich zorgen over hun eigen veiligheid. Het is van levensbelang dat de grensovergangen naar Gaza opnieuw geopend worden omdat ze de enige link vormen tussen Gaza en de buitenwereld nu de tunnels naar Egypte vernield zijn.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift