Israël wil toch verder bouwen in Oost-Jeruzalem


Israël is niet van plan de bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem te staken, wat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel beweerde. De aankondiging betekende onmiddellijk een stop voor verdere vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Indirecte vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen begonnen zondag 9 mei nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aankondigde dat de Israëlische premier  Binyamin Netanyahu het project Ramat Shlomo, een groot bouwplan in Oost-Jeruzalem, zou stopzetten voor twee jaar.
Een dag later benadrukte Israël dat ze de bouwplannen helemaal niet gaan stilleggen, wat meteen een halt toeriep voor verdere gesprekken. Het controversiële plan om 1.600 nieuwe huizen te bouwen in Ramat Shlomo, Oost-Jeruzalem, valt niet in goede aarden bij de Palestijnen.

Gevecht om Jeruzalem


Jeruzalem is al jaren een twistpunt. Israël en de Palestijnen vinden beiden dat de stad aan hun toekomt. Israël veroverde Oost-Jeruzalem in 1967 en hecht vooral godsdienstige belangen aan de heilige stad. De Palestijnen zien Jeruzalem dan weer als de hoofdstad van hun beloofde staat.
De Joodse vestigingen vormen de gevaarlijkste barrières om een vredesakkoord te bekomen tussen de twee partijen. ‘De Israëlische regering moet kiezen tussen vrede of de vestigingen’, zegt de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat op de Franse nieuwssite France24.
Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem, promoot de vestigingen in de stad voor alle inwoners. Zowel Joden, Christenen als Moslims zijn welkom.
‘We verwachten dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Huisvesting de bouwplannen goedkeurt en helpt bij de inspanningen om de jonge bevolking en de vat op Jeruzalem, waar een gebrek aan huisvesting heerst, te behouden en de emigratie te stoppen’, aldus Barkat op de Arabische nieuwssite Al Jazeera.

Vredesgesprekken


Het zijn de eerste onderhandelingen tussen beide partijen sinds de Israëlische aanvallen op Gaza, die in december 2008 begonnen. Het overleg moest uiteindelijk in maart hervat worden, maar de Palestijnen trokken zich terug nadat Israël het bouwplan Ramat Shlomo lanceerde.
De Palestijnen weigerden te overleggen tenzij Israël alle vestigingsactiviteiten in de Westbank en Jeruzalem opschort. Netanyahu zei onlangs dat de bouwwerken in de Westbank gedurende tien maanden worden stilgelegd, maar hij weigerde hetzelfde te doen in Oost-Jeruzalem.
De indirecte gesprekken zullen normaal vier maanden duren. Palestijnse leiders willen vooral focussen op de definitieve grenzen voor hun toekomstige staat, Netanyahu zegt dat hij bereid is te discussiëren over tijdelijke grenzen.

Druk Amerika


De VS oefenen al lang druk uit op Israël om van het bouwen van de huizen in Oost-Jeruzalem af te zien. Prominente Israëli’s en leiders van de Joodse gemeenschap zeggen dat Amerika hiermee moet stoppen. De Amerikaanse president Obama wil vrede brengen in het Midden-Oosten, maar de heilige stad zou deze plannen flink kunnen dwarsbomen.
‘De substantie en de timing van de aankondiging van Israël, vooral met de lancering van de gesprekken, is precies hetgeen dat het nodige vertrouwen ondermijnt’, zegt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden.

Bouwproject van lange duur


De Israëlische regering gaf in maart al een voorafgaande goedkeuring voor het project Ramat Shlomo, maar bouwen is in Jeruzalem een langdurig proces. Alvorens de bouw kan beginnen moet het plan nog officieel worden goedgekeurd.
‘Het laatste goedkeuringsproces zal in alle waarschijnlijkheid nog meer dan een jaar duren en het begin van de eigenlijke bouwwerken zal wellicht ook nog enkele jaren duren’, zei Netanyahu in maart.
Het project zou met andere woorden dus sowieso niet gestart zijn binnen twee jaar, de periode waarin de premier de werken wou stilleggen. Desondanks zorgde de aankondiging van maandag voor veel kritiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.