Israël zet zich schrap voor golf van rechtszaken

Israël zet zich schrap voor een golf van rechtszaken na talrijke beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tijdens het 22 dagen durende offensief in de Gazastrook, waarbij meer dan 1.300 Palestijnse doden en bijna vijfduizend gewonden vielen.
Zowel het Internationale Rode kruis als Amnesty International (AI) en Human Rights Watch (HRW) hebben bevestigd dat het Israëlische leger fosforbommen gebruikt heeft tijdens het voorbije offensief in de Gazastrook. Daarmee schond Israël het internationaal recht, dat het gebruik van dergelijke wapens in een dichtbevolkte regio verbiedt. Volgens Amnesty vuurde Israël in burgerwijken ook bommen af die een gebied van honderden vierkante meter bestoken met duizenden kleine metalen pijltjes.

Ook de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), het Europees-Mediterraan Mensenrechtennetwerk (EMHRN) en de Internationale Vereniging van Juristen (ICJ) halen uit naar Israël. De verschillende organisaties hadden eigen monitors in de regio tijdens de Israëlische campagne. “We zijn ontzet door de verschrikkingen van de oorlog in Gaza, het enorme verlies van burgerlevens en de grootschalige vernieling van burgereigendommen en infrastructuur in de context van de operatie”, zeggen de organisaties in een gemeenschappelijke verklaring.

Meer rechtszaken



Israël moet zich al verdedigen in meerdere internationale rechtszaken voor eerdere vermeende mensenrechtenschendingen. Het land heeft pas beroep aangetekend bij de beslissing van  een Spaanse rechter om een onderzoek in te stellen naar een Israëlisch bombardement uit 2002. De Israëlische luchtmacht dropte toen een duizend kilo zware bom op een appartementsgebouw waar een Hamasleider woonde. Naast het doelwit van de aanval stierven veertien burgers waarvan negen kinderen en vielen 77 gewonden. Zeven huizen werden compleet vernietigd en 32 andere woningen beschadigd. Ook in het Groot-Brittannië loopt inmiddels een onderzoek naar nog een ander Israëlisch bombardement.

Maar Israël kijkt niet alleen in het buitenland aan tegen rechtszaken. Ook de linkerzijde in Israël zelf plant juridische stappen. Een groep Israëlische activisten heeft een lijst van negen commandanten opgesteld die naar hun mening schuld hebben aan oorlogsmisdaden tijdens het laatste offensief. Het Israëlische ministerie van Defensie vreest dat buitenlandse organisaties die lijst zullen gebruiken om veel uitgebreidere lijsten op te stellen waar ook lagere officieren en piloten opgenomen zijn. Om de identificatie van soldaten tegen te gaan, is het voor journalisten verboden om hun namen of herkenbare foto’s te publiceren.

Ondervraging



Zeven lokale mensenrechtenorganisaties hebben het leger nu ook beschuldigd van de mishandeling van honderden Palestijnen die uit hun huizen gelicht en voor ondervraging naar Israël gebracht werden.

De verenigingen dringen aan op een onderzoek van het Israëlische leger naar de behandeling van de gevangen Palestijnen. Volgens hun getuigenissen werden ze uren, soms dagenlang geboeid en geblinddoekt vastgehouden in putten zonder eten of drinken. Vervolgens moesten ze volgens de organisaties een hele nacht geboeid in een vrachtwagen doorbrengen met één deken per twee personen. Ze zouden ook blootgesteld zijn aan herhaald geweld en vernederingen door Israëlische soldaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.