Israëli’s betogen voor vrede

Enkele duizenden Israëli’s hebben zaterdag (10 januari) in Tel Aviv betoogd voor een onmiddellijke stopzetting van het militaire offensief in Gaza. Het was de derde Israëlische vredesbetoging in evenveel weken.
De eerste betoging voor de gebouwen van het Israëlische ministerie van Defensie en het centrale commando van het Israëlische leger vond plaats net na de eerste luchtbombardementen op Gaza. De actie telde enkele honderden deelnemers. Voor de tweede betoging kwamen al meer dan 2.000 mensen op straat.
 
“We hebben een humanitaire en een politieke boodschap”, zegt Yosef Douek van Vrede Nu, de beweging die de betogingen organiseerde. “Kinderen in Gaza en Sderot willen vrede en veiligheid. De voorzetting van de militaire acties haalt niets uit.”
 
Vrede Nu kreeg versterking van de Israëlische vredesbeweging Gush Shalom nadat het Israëlisch-Palestijnse Alternatief Informatiecentrum een oproep had gelanceerd om op 10 januari internationaal te mobiliseren tegen de oorlog in Gaza. 

Wachten op de kentering


“We doen wat we kunnen om de publieke opinie te beïnvloeden, al denk ik dat het effect van onze acties erg beperkt is”, vertelt Yosef Douek. “De media hier zijn er niet op gebrand de politieke consensus te doorbreken. Voor het ogenblik voelt bijna iedereen nog de patriottische drang om de oorlog te ondersteunen. Maar ik geloof dat dit snel zal veranderen. De publieke steun zal verpulveren, net als dat bij eerdere oorlogen het geval was.”
 
Hier en daar lijkt die kentering al te beginnen. “De oorlog begon met een duidelijk gevoel van triomf”, zegt Ido Gideon van Meretz, een linkse partij die in de begindagen achter het offensief stond. “De mensen dachten dat het een propere en snelle ingreep zou worden, om Hamas te beletten nog raketten af te vuren. Maar nu loopt de zaak uit de hand, en de idee van een noodzakelijke vergelding heeft plaatsgemaakt voor ontgoocheling.”
 
Maar Meretz krijgt weinig weerklank in Israël en in het buitenland. “Wanneer Israël zijn leger inzet, worden alle linkse mensen wereldwijd prompt anti-Israëlisch”, stelt Gideon vast. “Bij alle internationale protestacties spelen ook anti-Israëlische en anti-Joodse gevoelens mee. Meteen wordt dan ook het recht van de Joden om in dit land te leven in vraag gesteld. Dat maakt het moeilijk om links te zijn in Israël. Heel Israël wordt geïsoleerd, ook de krachten die proberen het land te veranderen.” 

We doen wat we kunnen om de publieke opinie te beïnvloeden, al denk ik dat het effect van onze acties erg beperkt is.
Dichters in actie


Critici in Israël zoeken nieuwe wegen om hun protest te laten horen. “Het verschil met eerdere oorlogen is dat het geweld dat nu wordt ingezet buiten verhouding is”, oordeelt Ronen Eidelman, een internationaal bekende Joodse kunstenaar, schrijver en activist. “Dat heeft in de rest van de wereld tot een enorme woede geleid.” Eidelman, die het online kunstmagazine Maarav uitgeeft, heeft de hand in verscheidene initiatieven tegen de oorlog in Gaza. “Vorige week publiceerden we een boekje met het werk van dichters en kunstenaars tegen de oorlog. “We hebben het uitgedeeld op de betogingen. Sommige mensen worden eerder geraakt door poëzie dan door een artikel in een krant.”
 
Vorige week dinsdag kwam een groep dichters in actie toen de Israëlische president Shimon Peres het voormalige huis van de dichter Chaim Nachman Bialik (1973-1934) in Tel Aviv inhuldigde. Ze droegen Bialiks gedicht “Over de slachting” voor en vroegen de aanwezigen hoe ze in staat waren champagne te drinken terwijl er nog altijd slachtoffers vielen in Gaza.
 
“Dergelijke initiatieven maken deel uit van een veel bredere beweging tegen de oorlog”, zegt Eidelman. “De beweging is veel groter dan de kranten doen uitschijnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.