Israëli’s niet zo afkerig van Obama

Israëli’s staan niet zo afkerig van de Amerikaanse president Barack Obama als de Israëlische media stellen. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij duizend Israëli’s door de New America Foundation, een denktank in Washington.
Volgens de enquête heeft 41 procent van Israëli’s een positief beeld van Obama en heeft 37 procent geen gunstig beeld van hem. De meerderheid ziet hem als een sterk en betrouwbaar leider, ook al denkt 55 procent dat hij Israël niet steunt.
De resultaten staan haaks op een enquête die The Jerusalem Post deze zomer uitvoerde. Toen zei slechts 4 procent van de Israëli’s dat Obama meer pro-Israëlisch dan pro-Palestijns was; 51 procent zag hem als meer pro-Palestijns dan pro-Israëlisch.
Die cijfers hebben veel van de recente mediaverhalen over Obama’s rol in het vredesproces gekleurd. Op een moment dat de spanningen tussen de VS en Israël oplopen en het vredesproces stokt, tonen de nieuwe cijfers tonen dat de relatie tussen Obama en de Israëlische bevolking toch niet zo slecht is.
De laatste maanden brengen de Israëlische media steevast het verhaal “dat president Obama te zwak is om het vredesproces vooruit te helpen”, zegt Jim Gerstein van Gerstein Agne Strategic Communications, die het onderzoek vorige maand uitvoerde.

Niet dringend


Uit de nieuwe opiniepeiling blijkt ook dat 50 procent van de Israëli’s binnen twee tot drie jaar een vredesakkoord wil, terwijl 46 procent vindt dat Israël de capaciteit heeft om een status-quo te handhaven en daardoor niet overhaast te werk moet gaan in het vredesproces. Volgens Daniel Levy, codirecteur van de Midden-Oostenafdeling van de New America Foundation, hebben Israëli’s niet het gevoel dat het conflict met de Palestijnen dringend moet worden opgelost.
 
Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geniet ruime steun in het vredesproces. “De bevolking vertrouwt premier Netanyahu in veiligheidskwesties en zal elk vredesakkoord dat hij tekent, steunen”, besluit Gerstein Agne Strategic Communications.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.