Israëlisch onderminister wil nieuw Gaza-offensief

Matan Vilnai, nieuwbakken Israëlisch Minister van Defensie heeft opgeroepen om een nieuwe invasie in Gaza te starten. Hij gaat hiermee in tegen zijn overste Ehud Barak die voor een wapenstilstand is.
Met een militaire operatie in Gaza wil Vilnai de artilleriestellingen uitschakelen die Israël aanhoudend blijven beschieten. ‘We moeten de gebieden veroveren van waar de beschietingen gebeuren’, zei hij tijdens een persconferentie in het Nationaal Instituut voor Veiligheidsstudie. ‘Het is de grootste bedreiging omdat ze van een beperkte afstand van 5 à 6 kilometer worden afgevuurd.’


Maatschappelijk draagvlak


De uitspraken van Vilnai geven gehoor aan het grootste deel van de Israëlische publieke opinie die ontevreden zijn met de resultaten van de voorgaande invasie.

Die duurde 3 weken en streefde zijn doel volledig voorbij : veel burgerslachtoffers en materiële maar geen einde van de beschietingen uit Gaza op Israël.

Volgens Al-Jazeerah zijn de Palestijnse beschietingen wel het gevolg van schendingen van het afgesproken staakt-het-vuren door Israëlische militairen.


Toekomstig premier Benjamin Netanyahu heeft al aangekondigd dat de uitschakeling van Hamas één van de topdoelstellingen zal zijn van zijn nieuwe rechtse regering.
‘We moeten de gebieden veroveren van waar de beschietingen gebeuren’

Een tweede invasie is in die zin best mogelijk omdat Netanyahu dan schoon schip kan maken met de halfslachtige militaire operatie van de regering-Olmert.


Kritisch VN-rapport in de wachtzaal


Ondertussen voeren de Verenigde Naties een onderzoek naar eventuele schendingen van de mensenrecht tijdens de Israëlische invasie. Daarvan wordt deze week verslag uitgebracht door speciaal rapporteur Richard Falk aan de mensenrechtenraad van de VN.


Vermoedelijk wordt het een kritisch rapport omdat Israëlische soldaten eerder al getuigenissen afleverde over de wreedheden die werden gepleegd op de Palestijnse bevolking. Bovendien kan de aanval ook als een overtreding op de vrede worden bestempeld omdat Israël voor militaire actie koos terwijl er voldoende diplomatieke alternatieven beschikbaar waren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.