Israëlische wapenproducenten in de race voor Europese subsidie

Een belangrijke Israëlische producent van oorlogsvliegtuigen die zijn ingezet tegen burgers in Gaza, is in de race voor twee nieuwe onderzoekssubsidies van de Europese Unie.
De aanval  op Gaza, eind 2008 en 2009, gaf de Israëlische luchtmacht de kans om de nieuwe drones uit te proberen: onbemande vliegtuigen, zoals de Heron, gemaakt door Israel Aerospace Industries (IAI). Mensenrechtenorganisaties schatten dat er 87 burgers door werden gedood.
IAI mag nu meedingen naar geld uit het Europese onderzoeksfonds van 53 miljard euro, dat loopt van 2007 tot 2013. Twee projecten waar IAI in deelneemt hebben de evaluatiefase met succes doorlopen. In de 26 verschillende projecten voor informatietechnologie zijn in totaal 34 Israëlische partners betrokken, heeft de Europese Commissie bevestigd. Onder hen bevindt zich ook Afcon, dat niet alleen metaaldetectoren maakt, maar ook het veiligheidssysteem heeft geleverd aan de lightrailverbinding tussen Oost-Jeruzalem en de illegale nederzettingen.

290 miljoen euro


Volgens het Israëlische zakenblad Globes kunnen Israëlische firma’s deze ronde 17 miljoen euro verdienen, wat het totaal sinds 2007 op 290 miljoen euro zou brengen. Daarmee is Israël de grootste buitenlandse deelnemer aan het technologieprogramma.
Chris Davies, Europarlementariër namens de Britse Liberaal-Democraten, is boos over de bereidheid van de Commissie om Israëlische aanvragen automatisch goed te keuren. Sinds 2008 werken Israël en de EU aan nauwere betrekkingen, maar door de invasie van Gaza staat dat plan in de ijskast.
Financiering van IAI “moet worden gezien als uiterst onacceptabel, incoherent en belachelijk naïef”, zegt Davies. Er lijkt wel “geen communicatie” tussen verschillende EU-verantwoordelijken te zijn, zegt hij.

Symbiose


Terwijl de Commissie beweert dat alle technologische samenwerking op het civiele vlak ligt, niet op het militaire, benadrukt Israël juist de fundamentele verbinding tussen de bloeiende technologiesector en het leger. Een brochure van het ministerie van Industrie sprak dit jaar zelfs van een “symbiose” die doorbraken oplevert, zoals spraakherkenning voor legercomputers in de jaren tachtig.
Ook andere gegadigden voor de nieuwe Europese fondsenronde benadrukken wat ze hebben betekend voor het leger, zoals een softwarefabrikant en twee producenten van surveillance-apparatuur. Volgens Marcel Shaton, hoofd van het Directoraat Research and Development Israël-Europa in Tel Aviv, hoeven Europeanen geen scrupules te hebben over het financieren van wapenfabrikanten. “Elk onderzoek steunt de wapenindustrie”, zei hij. “Ook niet-militaire technologie wordt uiteindelijk over de hele wereld voor militaire doeleinden gebruikt.”
Maar volgens Yasmin Khan, specialist wapenhandel bij de organisatie War on Want, is de EU medeplichtig aan de bezetting van Palestina door haar steun aan de militaire industrie in Israël. De drones die IAI en andere firma’s maken, worden weer door Europese landen gekocht om te gebruiken in Afghanistan. “De militaire industrie zit in het centrum van de Israëlische economie. Ze verkopen hun materieel onder het predicaat “getest in de strijd”. Dat is een duistere manier om te zeggen dat het gebruikt is in de bezette gebieden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.