Israëlische weldoener niet helemaal koosjer

Mensenrechtenorganisaties hebben het VN-kinderfonds Unicef overgehaald om de Israëlische miljardair Lev Avnerovich Leviev te schrappen van de lijst met sponsors. Ze proberen nu ook Hollywoodactrice en Unicefambassadrice Susan Sarandon over te halen te breken met Leviev, voorlopig zonder succes.
Leviev is voorzitter van de raad van bestuur van Africa Israel Investments, een holding die onder meer investeert in de diamanthandel en de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Leviev verklaarde eerder dit jaar in de krant Ha’aretz dat hij daar zou blijven bouwen zolang hij toestemming had van Israël.
Leviev ligt niet alleen onder vuur voor zijn bouwactiviteiten, maar ook omwille van de arbeidsomstandigheden bij Lev Leviev Diamonds, zijn diamantbedrijf in het Namibische Windhoek. Sinds drie weken zijn 153 arbeiders in staking, onder meer omdat ze minder dan twee dollar per dag krijgen betaald.
Een coalitie van mensenrechtenorganisaties is er al in geslaagd Unicef afstand te laten nemen van de Israëlische miljonair. Volgens Christopher de Bono, mediaverantwoordelijke bij Unicef, viel de beslissing “na een interne screening, waaruit bleek dat giften van Leviev ongepast zijn vanwege de aard van zijn zakenactiviteiten.” De ngo’s hadden gesignaleerd dat Leviev het Uniceflogo gebruikte op enkele van zijn websites.
Geld voor Gala
Leviev had het Franse tijdschrift Gala gesponsord voor een veiling ten voordele van de Franse afdeling van het kinderfonds, in 2007 op het filmfestival van Cannes. De miljardair had ook juwelen uitgeleend voor een modeshow en een kalender waarvan de opbrengsten ook naar Unicef gingen.
Volgens Unicef is de maatregel niet uitzonderlijk. “We onderzoeken elk jaar 400 tot 500 mogelijke partners om er zeker van te zijn dat ze onze centrale waarden delen. Het voorbije jaar hebben we een twintigtal potentiële partners afgewezen. Soms ging het om volstrekt legale bedrijven, die echter niet in de geest werken van de opdracht van Unicef.”
De ngo’s richten zich nu op Unicefambassadrice en Hollywoodster Susan Sarandon. Die verscheen op 13 november 2007 als gast op een gala in Levievs juwelenwinkel in New York. Sarandon, die bekend staat om haar progressieve engagementen, reageerde via haar woordvoerder: “Mevrouw Sarandon heeft informatie van verschillende bronnen gelezen over de beide kanten van de zaak”, staat in een email. “Ze wil hierover niet meer commentaar kwijt.”
De organisatie Adalah-NY, een mensenrechtencoalitie van Joden en Palestijnen in New York, heeft Sarandon in een open brief nog eens opgeroepen afstand te nemen van Leviev. “Als voorvechtster van de mensenrechten en ambassadeur voor Unicef moet u de band publiekelijk doorknippen. Anders geeft u aan de wereld de indruk dat u Levievs onethische zakenpraktijken steunt, ook als die leiden tot grove mensenrechtenschendingen in Palestina.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.