IT-fraude zendt schokgolven door Indische bedrijfswereld

Drie weken nadat enorme fraude aan het licht kwam bij IT-reus Satyam, blijven nieuwe onthullingen schokgolven door de Indiase bedrijfswereld zenden. De zaak dreigt het imago van de bloeiende IT-industrie in het land flink wat schade toe te brengen.
“Het is weinig waarschijnlijk dat Satyam een uitzondering was, zoals veel industriëlen en kamers van koophandel beweren”, zegt Jay Bhattacharjee, een financieel analist met grote ervaring. “Bedrijfsmisdrijven en regelrechte fraude zijn sterk verspreid in de Indiase industrie. Satyam mag dan een uitzondering zijn door de omvang van de verduistering, tweeënhalf maal de som van het Enron-schandaal, het feit blijft dat alle toezichthoudende en regulerende instanties de fraude niet hebben ontdekt en verhinderd, een structureel, alomtegenwoordig probleem.”
Byrraju Ramalinga Raju, voorzitter van Satyam, bekende begin januari dat hij zwaar met de boeken geknoeid had. Sindsdien werd duidelijk dat de fraude al minstens sinds 2001 bezig was en dat Raju en zijn familie een uitgebreid systeem hadden opgezet waarmee ze 1,1 miljard euro konden verduisteren. Raju zit nu achter de tralies, samen met twee directeurs van auditbedrijf PriceWaterhouseCoopers.

Mythe aan diggelen


De Indiase IT-industrie kende de voorbije jaren een opmerkelijke groei van 25 tot 30 procent per jaar, wat doorgaans wordt toegeschreven aan hard werken en creativiteit. Het Satyam-schandaal heeft de mythe aan diggelen geslagen dat het vrijemarktbeleid dat India in 1991 lanceerde, tot een echte concurrentie en een zuivere relatie tussen bedrijfswereld en regering hebben geleid.
Satyam is India’s op drie na grootste IT-bedrijf, met een omzet van 1,6 miljard euro en 690 klanten in meer dan 65 landen. Ook de Wereldbank was klant, tot september vorig jaar, toen ze Satyam op de zwarte lijst zette voor het betalen van smeergeld. Sindsdien heeft de Bank nog twee andere Indiase IT-bedrijven op die lijst gezet, onder meer Wipro, het op twee na grootste bedrijf.
Tot de bedrijven en instanties die de fraude hadden kunnen vaststellen, behoren het Indiase filiaal van PriceWaterhouseCoopers, het ministerie voor Bedrijfszaken en de Indiase beurscommissie (SEBI). Ze voerden hun controletaken niet uit, negeerden klachten en waarschuwingen of stopten de zaak zelfs in de doofpot.
Een van de oorzaken van deze laksheid is de milde Indiase wetgeving. Als een bedrijfsrevisor zijn werk niet doet, kan hij hoogstens een kleine geldboete en twee jaar cel krijgen. In de VS, waar de Enron- en WorldCom-schandalen de bedrijfswereld op hun grondvesten deden daveren, kunnen de celstraffen voor bedrijfsrevisors nu oplopen tot 20 jaar. Ook verschillende andere landen hebben hun antifraudesystemen al grondig hervormd, met beloningen voor mensen die uit de biecht klappen.

Fictieve werknemers


Een van Raju’s belangrijkste manieren om te frauderen was het opblazen van het aantal personeelsleden. Officieel had Satyam 53.000 mensen op zijn loonlijst, volgens de Indiase politie waren het er maar net iets meer dan 40.000. Jaar na jaar kon Raju geld verduisteren door het aan 10.000 fictieve werknemers te betalen.
Satyam investeerde in december ook 1,2 miljard euro in de overname van twee vastgoedbedrijven van Raju’s zonen. De raad van bestuur keurde dit goed zonder de instemming van de aandeelhouders, een zware inbreuk op de Bedrijvenwet. De onafhankelijke bestuurders maakten daar geen punt van en plaatsten ook geen vraagtekens bij de overname van bedrijven die niets met IT te maken hebben. Een van de bestuuders, Krishna Palepu, die aan de prestigieuze Harvard Business School doceert, noemde de vastgoedinvestering zelfs een goede zet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.