Italiaanse blauwhelmen willen Libanese harten veroveren

Een voetbalploeg voor de kinderen, een gezondheidscentrum voor de vrouwen en patrouilles te voet met een lokale gids: de 150 Italiaanse blauwhelmen in Zibqin zijn goed op weg de sympathie te winnen van de getraumatiseerde bewoners van een kapotgeschoten stukje Libanon dat bezaaid ligt met Israëlische clusterbommen.
Luitenant-kolonel Nicola Tereano leunt achterover en nipt aan een espresso in het café van de Italiaanse basis, een verplichte stop voor soldaten met heimwee. “We moeten laten zien dat we hier de baas zijn, maar tegelijk moeten we de harten en de geesten veroveren”, zegt de charismatische jonge bevelhebber van de “Savoia Cavalleria”, het Italiaanse regiment een maand geleden in Zibqin arriveerde voor een missie van een halfjaar.
Zibqin is een afgelegen boerendorp met 1.500 inwoners vlak bij de grens met Israël. Vanop de kale bergtop heb je een adembenemend zicht op de stad Tyre en de Middellandse Zee. In de zomer van 2006 kreeg het dorp een zware klap te verwerken toen een Israëlische bom twaalf mensen van eenzelfde familie doodde, toen die zaten te ontbijten. Bij het bombardement aan het begin van de 34 dagen durende oorlog met Israël werd zestig procent van de huizen in puin gegooid. De velden liggen nog altijd bezaaid met clustermunitie.
De onvrede is groot in Zibqin. De Hezbollah gaf na het staakt het vuren 7000 euro aan elk gezin dat schade had geleden. De hulp die de Libanese regering van Fouad Siniora al sinds lang heeft beloofd, is nog altijd niet aangekomen. Wie niet genoeg geld heeft voor de heropbouw van zijn huis, wijkt uit naar Beiroet, Afrika, de Golfstaten of de Verenigde Staten.
De aanslag op zes Spaanse blauwhelmen op 24 juni gaf de relaties tussen de bevolking en de blauwhelmen een lelijke knauw. De blauwhelmen trokken zich terug in hun kampen en kwamen alleen nog buiten in gepantserde voertuigen. Zo’n 14.000 VN-soldaten, afkomstig uit Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en België proberen samen met het Libanese leger de rust te bewaren in het zuiden van Libanon.
De Italianen gooien het over een andere boeg en komen weer buiten om actief de sympathie van de mensen te winnen. “Zonder de goedkeuring van de bevolking kunnen we onze opdracht niet uitvoeren”, zegt Tereano, “Dus organiseren we ook activiteiten met de mensen van het dorp. Voor onze eigen veiligheid.”
“De Italianen zijn hier meesters in”, zegt Timur Goksel, voormalig adviseur bij de VN-vredesmacht in Libanon, UNIFIL, “Ze zijn ervan overtuigd dat het nodig is goede maatjes te worden met de bevolking om inlichtingen te verzamelen en op tijd te worden gewaarschuwd.”
Tereano werkt actief samen met de burgemeester van Zibqin om het imago van de blauwhelmen te verbeteren. Na een incident waarbij een vrouw en haar gewonde kind de toegang brutaal de toegang werd ontzegd tot de medische hulppost aan de ingang van het legerkamp, boden de Italianen hun excuses aan. Om het goed te maken houden ze elke vrijdagochtend een EHBO-post open in het dorpscentrum.
Om de nabijheid tot de bevolking te vergroten willen de blauwhelmen een voetbalploeg voor de dorpskinderen oprichten, een gezondheidsforum voor de vrouwen en opnieuw patrouilles te voet organiseren. “We hebben een goede band met de Italianen”, zegt burgemeester Raef Bzei, “De mensen in het zuiden houden van UNIFIL en behandelen de soldaten als mensen van hun familie. Als hen iets ergs overkomt, dan is dat het werk van mensen van buitenaf.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.